EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-politikerna som inte vill visa kvitton för ”kontorspengarna”

Publicerad

De senaste åren har allt fler EU-politiker utlovat öppenhet om hur man använder EU-parlamentets generösa kontorsbidrag. Men SVT:s enkät bland de nuvarande parlamentarikerna visar att det fortfarande är långtifrån alla som är beredda att visa upp sina kvitton.

Öppenheten kring ersättningen, som i dag ligger på 48 000 kronor i månaden, har ökat rejält de senaste åren.

2017 granskades ersättningarna av ett europeiskt journalistnätverk som visade på en rad tveksamheter i användningen. I Sverige har Svenska Dagbladet de senaste åren satt hård press på parlamentarikerna genom kampanjen #visakvitton.

EU-valet 2019

Till en början var bara en av de svenska parlamentarikerna beredd att visa sina kvitton: Vänsterpartiets Malin Björk.

– Svenska parlamentariker kan ju gå före och säga att okej, det är inget tvång att jag ska redovisa, men vi tänker allihop göra det ändå, säger hon till SVT.

Öppenheten har ökat

De senaste åren har öppenheten ökat, och i dag utlovas transparens från en rad håll.

– Jag har visat kvitton för journalister, man kan komma och bläddra, säger Centerns toppnamn Fredrick Federley.

SVT:s enkät till de nuvarande parlamentarikerna om kontorsersättningen och öppenheten visar att den ofta används till kontorskostnader, datorer och telefoner – men också att viljan till öppenhet varierar.

Förutom Björk (V) och Federley (C) uppger i dag följande parlamentariker att man kan ta del av deras redovisning och kvitton: Jasenko Selimovic (L), Soraya Post (Fi), Max Andersson (Partiet Vändpunkt, fd MP), Bodil Valero, Linnéa Engström och Jakop Dalunde (MP).

Övriga har inte någon öppen redovisning: Marita Ulvskog (S), Olle Ludvigsson (S), Jytte Guteland (S), Alexander Gabelic (S), Anna Hedh (S), Cecilia Wikström (L), Peter Lundgren (SD), Kristina Winberg (SD), Christoffer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Anders Sellström (KD).

Anna Maria Corazza Bildt (M) har inte besvarat SVT:s enkät. I fjol sa hon till Svenska Dagbladet att hon inte sparat några kvitton. I intervjun påstod hon också att hon alltid röstat för transparens, något som inte stämde enligt tidningens kontroll.

System för internredovisning

Anders Sellström (KD) argumenterar för varför han och partiet tycker att det räcker med en intern redovisning:

”Kristdemokraterna har fattat beslut om att hitta ett system för internredovisning av de allmänna utgifterna. /.../ precis som med partibidragen i Sverige så röjer man inte strategiska avvägningar och målsättningar för sina politiska motståndare.”

SVT har erbjudit samtliga parlamentariker som svarat på enkäten att ställa upp i TV-intervjuer. När vi inte fått respons från de tre största partierna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – har vi frågat dessa om det finns någon annan inom partiet som kan prata om ersättningarna och offentligheten i en intervju. Socialdemokraterna erbjöd SVT en intervju med nya toppkandidaten Heléne Fritzon, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna avböjde förfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet