Duell mellan Ulf Kristerssons och Magdalena Andersson i Almedalen: ”En bidragsregering”

Uppdaterad
Publicerad

Statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) möttes i en duell i SVT:s Aktuellt på plats i Visby under politikveckan. Ulf Kristersson anklagade regeringen för att vara en ”bidragsregering” och lovade att hans regering skulle göra ”allt det regeringen inte vill göra för att hindra rekrytering till gängen.

Den första duelleringsämnet var skolan, med bakgrund av det förslag om förbud mot vinstuttag som Socialdemokraterna presenterade tidigare under dagen. Ett förslag som Kristersson (M) inte ställer sig bakom.

– Det är bra att Socialdemokraterna nu är ärliga till de föräldrar vars skola nu kommer stängas, i ett läge där vi vet att 26 av 28 av landets allra sämsta skolor är kommunala skolor.

– Vi kommer aldrig komma undan problemen i svensk skola om vi inte går till botten med det som är grundproblemet: att skolor slussar ut våra skattepengar, sade Andersson.

”Bidragsregering”

Duellen fortsatte på temat ekonomi. Kristersson är kritisk och kallar regeringen för en ”bidragsregering”.

– De drabbar svenska hushåll, det är dyrt att vara svensk just nu. Vi har lagt en lång rad förslag som ska lindra för pensionärer som har det som tuffast, säger statsministern.

Hindra rekrytering till gängen

Duellens tredje ämne är brott och straff. Kristersson (M) säger att Moderatena kommer att göra ”allt det regeringen inte vill göra” för att hindra rekrytering till gängen. Han nämner bland annat höjda straff och slopad ungdomsrabatt.

– Alla ungdomar som växer upp i Sverige måste se att det finns en annan framtid. Vi politiker måste göra mer, socialtjänsten och företag, säger Magdalena Andersson (S).

Kristersson kontrar med att regeringen gärna pratar om förebyggande åtgärder men ännu inte gjort några sådana under sin tid vid makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.