Höjda skatter på alkohol och tobak ska öka intäkterna med sammantaget en miljard per år, enligt regeringskansliets beräkningar. Foto: TT

Dyrare sprit och tobak ska betala upprustning

Publicerad

Försvaret behöver kulor för den största upprustningen på decennier.

En liten del av det ska betalas genom skattehöjningar på alkohol och tobak, föreslår regeringen.

När riksdagen före jul förra året klubbade försvarets inriktning för de kommande åren, i första hand fram till och med 2025, stod det också klart att en del av det ska betalas genom höjda skatter.

Regeringen har tidigare aviserat att skatterna på alkohol och tobak ska höjas 2023. Nu flaggar man även för att det blir ytterligare höjningar 2024.

Dyrare dosor

Vad det betyder för ett paket cigaretter, en dosa snus, eller en vinbox i kronor ska regeringen återkomma med senare. Men det ska öka intäkterna från de båda skatterna med sammantaget en miljard per år, enligt regeringskansliets beräkningar.

I ett pressmeddelande försvarar regeringen förslagen med att alkoholskatten inte har höjts sedan 2017 och att skatterna på tobak visserligen har räknats upp årligen men att de ändå inte hängt med den övriga prisutvecklingen i samhället.

Regeringen förvarnar också om att den så kallade kupongskatten ska ersättas 2024 med en ny källskatt på utdelningar från bolag och fonder i Sverige till utlänningar. Den skatten beräknas kunna inbringa knappt en kvarts miljard kronor per år.

Banker ska bidra

En ny bankskatt, numera omdöpt till riskskatt för kreditinstitut, ska också vara med och betala. Den 12 oktober har regeringen utlovat en proposition till riksdagen om riskskatten och regeringen bedömer att den ska öka statens intäkter med 5-6 miljarder per år. Den har regeringen flaggat för i tidigare budgetpropositioner.

Försvarsbeslutet förra året innebär att anslagen till det svenska försvaret ska öka med 29 miljarder, från 2020 till 2025, till 89 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.