Regeringens förslag om hur ny kärnkraft ska finansieras har fått hård kritik från flera experter och forskare.
Nu vill flera expertmyndigheter se en utredning som tittar på de samhällsekonomiska konsekvenserna, innan man bestämmer sig för att satsa så starkt på kärnkraft.
Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) avfärdar kritiken.
– Det är både missvisande och en åsikt, säger energi- och näringsministern i SVT:s Agenda.
De är väl ändå experter?
– Delar av experterna hävdar att man på ett fullgott sätt skulle kunna kompensera för detta med andra metoder. Vi prövar nu det systemet idag, det funkar inte.
Vill satsa på teknikneutralitet
Ebba Busch menar att det målas upp en felaktig bild i debatten där regeringen ställer olika kraftslag mot varandra.
– Det den här regeringen gör är att gå över på teknikneutralitet. Vi vill ge incitament på olika sätt till alla som kan göra att vi kan komma ur den här berg- och dalbanan, säger hon.
Det var i augusti i år som regeringens utredare föreslog att ny kärnkraft ska kunna finansieras med hjälp av statliga lån och att staten ska ge prisgarantier till kärnkraftsbolag under 40 år.
Flera experter som Agenda har talat med menar att kärnkraften riskerar att bli dyrare än regeringen tänkt sig och riskerar att tränga undan andra kraftslag.
– Det finns en risk att investeringsviljan i annan kraftproduktion minskar. Eftersom det tar så lång tid att bygga ny kärnkraft så är det oerhört allvarligt om vi får ett vakuum fram tills dess att ny kärnkraft kommer i produktion och att vi inte får till annan produktion under tiden, säger Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät.
Ska lägga förslag innan sommaren
Men Ebba Busch håller inte med.
– Jag menar att man bortser från det som görs för att bana väg för ny vindkraft, säger hon och pekar på att det inte bara är kärnkraft som behövs för att klara framtidens elbehov.
Regeringen har lovat att ”det första spadtaget för ny kärnkraft” ska tas under mandatperioden, och enligt Ebba Busch håller den tidplanen.
Före sommaren kommer man lägga en proposition om kärnkraftsfinansiering på riksdagens bord. Därefter planerar man att teckna avtal med ett kärnkraftsbolag om att bygga nya reaktorer innan nästa val.
Se hela intervjun med Ebba Busch och flera andra expertmyndigheter på SVT Play.
Vad är baskraft?
Baskraft är basen i energisystemet och står för den planerbara kraften. I Sverige står kärnkraft och vattenkraft för baskraften.
Källa: Svenska kraftnät