Ebba Busch intervjuas i Agenda över videolänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och näringsminister Ebba Busch lyfter fram att Northvolts huvudägare, den tyska fordonstillverkaren Volkswagen, sitter i en svår ekonomisk situation. Foto: SVT

Ebba Busch (KD) om krisande Northvolt: Inte aktuellt med akutlån

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska batteritillverkaren Northvolt genomgår ekonomisk kris. Företagets fabrik i Tyskland har fått miljardstöd av landets regering.

I Sverige väntar dock inga akuta statliga åtgärder.

– Det är inte aktuellt med några akutlån eller direkt statligt ägande, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i Agenda.

Delar av Northvolts huvudfabrik i Skellefteå kommer att stängas ner med anledning av företagets svåra ekonomiska situation. Batteritillverkningen går långsamt och under året förlorade Nortvolt en miljardorder från BMW.

Krisen innebär bland annat att personal kommer att behöva varslas. Anställda har även fått reda på att utlägg och resor stoppas.

Ekonomisk kris för Northvolt

Tyska stödet

Företagets största ägare är tyska Volkswagen, vilka har uttalat sitt fulla stöd för den svenska batteritillverkaren. Biljätten har ännu inte skjutit till mer kapital till batteritillverkaren, men den tyska staten gav nyligen ett statsstöd i miljardklass för uppbyggnaden av Northvolts fabrik i landet.

Efter SVT:s fråga om Sverige kan tänka sig ge liknande stöd till Northvolt väljer Ebba Busch att peka på huvudägaren Volkswagens svaga ekonomi.

– Vi kan inte använda svenska skattemedel för att gå in och lyfta ett enskilt bolag om det är så att en huvudägare har tunga ekonomiska problem, säger hon.

SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström tolkar svaret:

– Det låter som att hon mest hoppas på en ny huvudägare som staten kanske kan hjälpa lite grann och att hon har fått reda på i Tyskland att det blir svårt för Volkswagen att stötta upp det här.

”Tufft industrikrig”

Ministern ger dock sitt stöd för Northvolt och menar att företaget är av betydelse för hela Europa.

– Vi är många europeiska medlemsländer som har ett intresse av att Northvolt lyckas och att vi har en välfungerande europeisk batteritillverkning i ett tufft geopolitiskt läge, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Vi ser att det är ett ganska tufft industrikrig där Europa riskerar att klämmas mellan våra amerikanska vänner och inte minst Kina som bedriver en otroligt oschysst företagsverksamhet.

Maskindelar med flera pneumatiska cylindrar som är monterade på en industrimaskin, vilket visar en del av en automatiserad tillverkningsprocess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär ”industrikriget”? Hör SVT:s genomgång av konkurrensen på den globala marknaden för elbil- och batteritillverkning – och hur den påverkar EU. Foto: SVT

Se hela inslaget om Northvolt och en debatt mellan S och SD om statens stöd till den gröna omställningen i Agenda på SVT Play.

Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för batteritillverkaren Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet