Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas Ebba Busch talar med stort fokus på vad hon kallar ”de svenska värderingarna” och hedersförtryck under Almedalsveckans sista dag. Foto: Christine Olsson/TT

Ebba Busch i Almedalen: ”Ett slag om vilka värderingar som måste gälla alla”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges överordnade kultur kommer från kristendomen, det säger KD-ledaren Ebba Busch under sitt tal i Almedalen och betonar vikten av ”de svenska värderingarna”.

– Vill vi ha en förändring måste vi tala om värderingar, säger hon.

Kristdemokraternas Ebba Busch talar med stort fokus på vad hon kallar ”de svenska värderingarna” och hedersförtryck under Almedalsveckans sista dag.

Hon säger att värdegrunderna alltför länge har reducerats till oväsentligheter och hävdar att alla samhällen har en överordnad kultur. Sveriges överordnade kultur kommer från kristendomen, enligt Ebba Busch.

Almedalen 2024

– Det här är inte ett religionskrig, det här är ett slag om vilka värderingar som måste gälla alla.

– Vi vill att den frihet, som de svenska värderingarna, är en förutsättning för ska gälla andra. Det kan inte vara så att invandrare eller svenskar med invandrarbakgrund lever under helt andra värderingar bara för att de har annan påbrå, säger hon till SVT.

”Förtryckets kreatur”

KD-ledaren menar att värderingar är viktiga för att få bukt på flera problemområden i det svenska samhället. Hon talar bland annat om gängkriminalitet, klansamhällen och hedersförtryck. Hon kallar också personer som utövar hedersförtryck ”kreatur”.

– Det handlar inte enbart om språk, jobb och migration utan minst lika mycket om värderingar, säger hon.

– Ta Fadime Sahindals pappa – han kunde språket, han hade ett jobb, men det hjälpte inte, han hade hållit fast vid hederskulturen ändå.

KD-tradition

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson, på plats i Almedalen, säger i sin efterföljande analys:

– Detta är en fråga KD vill lyfta och man vill koppla det till partiet. När vi har problem med segregation, hedersförtryck och gängbrottslighet, då menar man att det är en viktig del med värderingar.

– Det är Kristdemokratisk tradition sedan länge att prata om just värderingar, säger Knutson.

Stördes av demonstranter

Under talet samlas en grupp demonstranter som ropade bland annat ”avgå” och ”mördare”, till KD-ledaren på scenen. Flera av personerna bar Palestinaflaggor.

– Jag är ganska trött på att vissa personer tar sig frihet att störa för andra, jag lyfter detta för att vi återigen har personer som står och skränar och gör det obehagligt för andra som är här för att lyssna på ett politiskt tal, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT, säger att KD-ledaren Ebba Busch framför allt talade om vikten av svenska värderingar i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet