I förra veckan rapporterade flera medier om att svenskarna enligt en ny studie har lägst förtroende av alla européer för vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Resultatet förbryllade då Sverige har en vaccinationstäckning på 96 procent. En siffra som är bland de högsta i Europa.
Bland samtliga 28 EU-länder utmärkte sig Sverige då bara 56,5 procent av de svarande ansåg att MPR-vaccinet var säkert och bara 57,1 procent att det var viktigt att barn vaccineras. Långt under EU-snittet.
Vad man glömde nämna var den höga andelen svenskar som på de två frågor som berörde just MPR-vaccin inte svarat alls eller svarat ”jag vet inte”. På frågan om man tror att vaccinet är säkert var det hela 35 procent. En siffra som stack ut jämfört med alla andra länder. Snittet bland de övriga var 11 procent, vilket SVT:s Faktakollen kan visa.
”Behöver göras om”
I frågeformuläret, som gått ut i form av en online-enkät till 1 031 svenskar, var frågan inte korrekt översatt. Vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund kallades i stället ”MMR-vaccinet”, vilket är den engelska förkortningen.
Studien, som tagits fram av London School of Hygiene and Tropical Medicine, för EU-kommissionens räkning, har fått hård kritik.
Adam Roth, specialistläkare och chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, menar att det är konstigt att man inte ifrågasatt fynden själv.
– Det här behöver man göra om och ställa frågan på rätt sätt, säger Roth.
Flera frågor görs om
Enligt Heidi Larson, forskare vid universitetet och huvudförfattare till rapporten, kommer delar av den svenska enkätundersökningen nu att göras om.
”Som vi förstår det så förstår befolkningen kanske inte MMR eller MPR så vi ställer den frågan på nytt med orden utskrivna. Vi borde ha resultaten inom ett par dagar”, skriver Larson i ett mejl till SVT:s Faktakollen.
– Det är bra att man tar tag i felet. Tillförlitligheten på en sådan kompletterande undersökning får man väl sedan bedöma. Det finns dock många problem i studien – hur rapportförfattarna har tolkat data, dragit slutsatser och diskuterat fynden. Så det är viktigt att också rapportens slutsatser ses över, säger Adam Roth.