Till synes friska och pigga personer som smittats av det nya coronaviruset kan i själva verket ha grav syrebrist. Fenomenet kallas tyst hypoxi och enligt en läkare på Södersjukhuset i Stockholm har uppskattningsvis hälften av patienterna som vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelning drabbats.
– Häromdagen lade vi en patient i respirator som i princip satt och sms:ade medan vi förberedde allting. Det är vi inte riktigt vana vid, säger specialistläkaren Gustaf Edgren.
Det är inte känt hur utbrett fenomenet är, men flera läkare som SVT Nyheter pratat med känner igen mönstret.
”Måste ta till oss det”
Biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten påpekar att det kan vara svårt att upptäcka syrebristen utan några symptom. Men de nya uppgifterna ger skäl att undersöka saken närmare.
– Om det finns något tydligt kriterium som är viktigt måste vi givetvis ta till oss det, sa han under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.
När ska man söka vård?
– Känner man att man behöver vård, då ska man kontakta vården. Men om man skulle behöva vård även innan det, är det svårare eftersom det blir så många som kontaktar vården. Men det är något som vi får titta på, sade Anders Wallenstam.
Patient hostade blod
Oavsett vad följderna av den nya kunskapen blir, är det viktigt att verkligen söka vård om man upplever att man är sjuk. Inte minst om man har andningsbesvär, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Han har tagit del av berättelser om patienter med allvarliga symptom som inte fått vård, trots att de bland annat har hostat blod och svimmat av.
– Jag tror att rådet att stanna hemma om man är sjuk har misstolkats. Det är jätteviktigt att man kommer till sjukhus och blir undersökt om man är sjuk med allvarliga lungsymptom, säger han till SVT Nyheter.
”Inget generellt råd”
Samtidigt delar han Anders Wallenstens bild att det kan vara svårt att upptäck sjuka individer som inte har några symptom.
– Det är lurigt och svårt, därför är det viktigt att vara tydlig med råden. Men att stanna hemma bör inte vara ett generellt råd, säger Kai Knudsen.