Facebook har egna regler som inte tillåter hatiskt innehåll som angriper någon på grund av hudfärg, etnicitet, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, kast, kön, könsidentitet, sjukdom eller funktionsnedsättning.
Men hur följs de egna reglerna?
Har legat ute i flera år
Vi skickade 26 kommentarer som svenska domstolar slagit fast är hets mot folkgrupp. En del av hatet har fått stå kvar i mer än två år i några av de största flyktingfientliga svenska grupperna på Facebook.
Efter att SVT informerat Facebook skriver företaget att 25 av inläggen bryter mot plattformens egna regler och har nu tagits bort. Många av hatbrotten hade inte rapporterats in. Några hade det, och fick ändå stå kvar.
”Vi har inlett ett arbete för att förstå varför vi inte tog bort dem”, skriver Facebook i ett mejlsvar till SVT.
”Ingen moderering”
Näthatsgranskaren är en förening som granskar de sociala plattformarna. Enligt projektledare Tomas Åberg har föreningen anmält över 5 000 brott de senaste åren.
– Det är väldigt enkelt när man blir påkommen att säga ”oj, vi gjorde fel, vi tar bort det”. Men de tiotusentals kommentarerna som fortfarande står kvar, vad händer med dem?
SVT hittar snabbt andra angrepp mot muslimer, invandrare och mörkhyade – som Facebook inte gjort något åt.
-De har ingen som helst modering utan förlitar sig helt och hållet på att användarna ska anmäla till dem. Det är inte tillräckligt för ett företag som har vinster på många miljarder dollar, anser Tomas Åberg.
Enligt Facebook är det en utmaning att förstå kontexten, att exempelvis skilja hatiskt innehåll från upplysande av orättvisor. Stora investeringar görs i digitala verktyg för att snabbare upptäcka skadligt innehåll, även om den inte rapporteras in. Det har gjorts framsteg senaste året, enligt Facebook.
– Pratet om att det är svårt och komplicerat är rent skitsnack. Nu får de skärpa sig, säger Tomas Åberg.
Se dokumentären ”Leva live” om fenomenet att leva delar av livet i direktsändning.