Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten. Inklippt bild på en Blocket-annons för HVB-hem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se annonserna: Så går det till när färdiga HVB-hem säljs på nätet Foto: SVT, Skärmbild

Ekobrottsmyndigheten: HVB-hem säljs på Blocket – med färdiga tillstånd

Publicerad

”Välrenommerat HVB-hem till salu”. Så kan det se ut när HVB-hem säljs öppet på Blocket och andra företagsmäklarsajter. Upplägget är lagligt – men kan vara ett sätt för oseriösa aktörer att ta över verksamheter, varnar Ekobrottsmyndigheten.

Förra veckan gick polisen ut med en rapport som visar att flera HVB-hem i Sverige drivs av organiserad brottslighet och bemannas av personer från kriminella nätverk.

Samtidigt säljs befintliga HVB-hem i dagsläget på olika företagsmäklarsajter, där de beskrivs med ord som ”mycket lönsamt”, ”etablerat” och ”framgångsrikt”.

Det rör sig om färdiga bolag som redan har personal, lokaler och tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Säljaren kan så klart ha tröttnat på att bedriva verksamheten, men ibland ser vi att det sker mer som en affärsverksamhet. Personer som uppfyller kraven säljer till personer som inte gör det, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Annonserar på Blocket

Försäljningar av tillståndspliktiga verksamheter annonseras även på den populära säljsajten Blocket. Genom sökningar på gamla annonser har SVT kunnat hitta ett antal annonser med rubriker som ”AB med Ivo-tillstånd säljes i Stockholm” och ”Nyetablerad Familjehemsverksamhet med Ivo-tillstånd”.

Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin öppnar för att skärpa företagets rutiner om behovet finns.

– Vi har inget inflytande över vilka som köper de företag som annonseras hos oss och huruvida de ansöker om rätt tillstånd. Problematiken med att HVB-hem säljs till oseriösa aktörer genom vår plattform är inte någonting som vi blivit uppmärksammade på tidigare. Men om Ekobrottsmyndigheten eller Ivo anser att det finns ett behov av att ändra nuvarande regelverk eller skärpa rutinerna så är vi absolut öppna för det, säger hon.

Försäljningar av tillstånd är möjliga eftersom tillståndet inte påverkas när bolaget säljs till nya ägare. Ändringarna ska dock anmälas av aktören själv till Ivo. SVT har sökt myndigheten för en kommentar.

TILLSTÅND FÖR HVB-HEM

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som tar emot enskilda eller familjer som behöver socialtjänstinsatser.

Verksamheten bedrivs enligt 7 kap. 1 § 1 socialtjänstlagen (SoL) och behöver tillstånd från Ivo.

Ansökan om ändring av tillstånd kostar 21 000 kronor och måste göras om verksamheten får en ny målgrupp, fler platser, byter föreståndare, byter lokal eller gör ändringar i kretsen för ägare och ledning.

Ägarbyte ska anmälas till Ivo inom en månad.

Källa: ivo.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.