Tre silhuetter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminella tar till många olika sätt för att starta bolag i HVB-branschen. Hör om de avancerade metoderna. Foto: Storyblocks

Målvakter och konsulter – så kan kriminella starta HVB-hem

Publicerad

Polisens larm om att kriminella driver HVB-hem har väckt starka reaktioner. Ekobrottsmyndigheten ser i sina utredningar att metoderna blir alltmer avancerade, medan samhällets kontrollfunktioner ligger steget efter.

– Det här handlar om kompetenta kriminella som har hjälp av specialister, Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten till SVT.

På HVB-hemmen placeras ungdomar som har omhändertagits av socialtjänsten för att de riskerar att dras in i kriminalitet eller redan befinner sig där. Polisen gick nyligen ut med en rapport som visar att flera HVB-hem drivs av kriminella och även bemannas av personer som är medlemmar i kriminella nätverk. Att den organiserade brottsligheten finns i HVB-branschen är inte förvånande, enligt Sara Persson, eftersom det finns mycket pengar att tjäna på verksamheten.

– En kommun kan betala 10 000 kronor per dygn för en placerad ungdom, säger hon.

Kommer runt kontrollerna

För att få starta ett hem behövs ett tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hemmen ska också kontrolleras av enskilda kommuner.

I videon ovan berättar Sara Persson om hur kriminella aktörer kommer runt de kontroller som myndigheter gör.

– I dagsläget har vi ingen möjlighet att dela information när vi upptäcker brister. Det krävs att man i princip ringer runt till alla kommuner i Sverige och frågar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.