På måndagen lämnade regeringens särskilda utredare Lotta Edholm (L) över sin utredning till utbildningsminister Anna Ekström. Utredningen handlar om att barn i förskolan ska förbättra sin språkutveckling i svenska.
Varannan sexåring på grundskolorna i Järvaområdet i Stockholm pratar svenska för dåligt. Barnen riskerar att inte klara kunskapsmålen, larmar grundskolechefen Happy Hilmarsdottir-Arenvall.
Ekström tveksam till obligatorisk förskola
I utredningen föreslås bland annat att förskolan ska bli obligatorisk från fem års ålder. Något Anna Ekström (S) var tveksam till när hon intervjuades i Aktuellt.
– Vägen via tvång måste vi ta en extra funderare på. Jag vill inte helt stänga dörren för det förslaget men vi måste tänka igenom det noga innan vi går vidare med det. Vi har en förskola som byggt på frivilligt deltagande i många år och där vi har en väldigt hög inskrivningsgrad, säger Anna Ekström.
Istället tror utbildningsministern på två av de andra förslagen som utredningen tog upp – uppsökande verksamhet och direktinskrivning.
– Det är intressanta förslag som jag gärna tittar vidare på, säger Anna Ekström.
Förslaget om uppsökande verksamhet går ut på att kommunen ska få krav på sig att bedriva en aktiv uppsökande verksamhet för att få fler utrikesfödda barn att komma till förskolan. Direktinskrivningen handlar om att kommunerna ska ha krav på sig att skriva in de barn som har störst behov av att lära sig svenska på förskolan. Alltså att barnen får en förskoleplats från tre års ålder även om inte föräldrarna har ansökt om en sådan. Sedan får föräldrarna tacka nej till platsen om de vill.
Ministern: Lärare och skötare måste kunna bra svenska
Utbildningsministern påpekade också att det inte räcker med att barnen kommer till förskolan.
– De som arbetar i förskolan ska prata bra svenska, det gör inte mig så mycket om de bryter på svenska, men det är klart att de ska kunna svenska språket, säger Anna Ekström.
Se intervjun med utbildningsminister Anna Ekström i Aktuellt i spelaren ovan.