Tre personer samtalar framför internationella flaggor vid ett formellt evenemang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, berättar i Aktuellt om hur det var att förhandla med Sergej Lavrov. Foto: ur Aktuellts sändning 18/2

Eliasson om Lavrov: ”En mycket skicklig diplomat”

Uppdaterad
Publicerad

Få detaljer har framkommit efter de nästan fyra timmar långa samtalen mellan USA och Ryssland på tisdagen. Men en sak är klar, enligt FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson:

– Lavrov är en mycket skicklig diplomat och förhandlare.

Jan Eliasson har erfarenhet av förhandlingar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tidigare i livet och säger att det är en ”oerhört skicklig och nästan fruktad” diplomat.

– I början av 90-talet hade vi konstruktiva samtal efter murens fall när öst och väst skulle börja ett nytt skede i historien.

Kriget i Ukraina

– Även långt senare spelade han en viktig roll som under förhandlingarna med Iran och kärnenergiavtalet. Så han hade ett gott rykte, men jag måste erkänna att efter försvaret av aggressionen från Ryssland i Ukraina har hans rykte bleknat rätt mycket.

Knapphändig information

Det är inte mycket information som framkommit efter tisdagens samtal. Ett av de få kraven som blivit offentligt är att ”inga Natosoldater ska finnas på ukrainsk mark”, vilket Sergej Lavrov framförde efter mötet. Han har även sagt att diskussionerna mellan USA och Ryssland gett resultat och att parterna nu har en bättre förståelse för varandras positioner.

Jan Eliasson säger att något som sticker ut är att det var ett bra möte för Ryssland, men ett dåligt sådant för Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vid upprepade tillfällen klargjort att Ukraina inte kommer att acceptera en fredsuppgörelse där landet inte är representerat vid förhandlingsbordet. Så sent som på tisdagen betonade han att ”förhandlingar inte ska ske bakom vår rygg”.

Känner sig övergivna

Eliasson tror att Ukraina i den nuvarande situationen kan känna sig övergivet. Han understryker vikten av att stå bakom Ukraina, inklusive genom militärt stöd, samt att respektera deras nationella prioriteringar och visa solidaritet.

– Då gäller det att Europa står vid deras sida, och det kan visa sig på många sätt. Ett konkret sätt är att starta medlemskapsförhandlingar med EU för Ukraina så att de kommer in i värmen. De kämpar för sin demokrati och sin säkerhet, men det är även Europas demokrati och säkerhet som står på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet