”En bättre strategi hade besparat liv”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens val att luta sig på Folkhälsomyndigheten har inneburit att människoliv har gått till spillo i Sverige. Det menar Lars Calmfors, som är professor i nationalekonomi.

– Det är nu så uppenbart vilka felbedömningar man har gjort hos Folkhälsomyndigheten, säger Lars Calmfors.

Lars Calmfors var en av få som vid inledningen av coronakrisen kritiserade regeringen för att inte våga fatta egna beslut genom att även lyssna in annan expertis.

– Man felbedömde i våras risken för allmän smittspridning, man trodde sen att den skulle minska ganska snabbt och man har missat den uppgång som har skett nu, säger Lars Calmfors.

Coronapandemin

Enligt honom är regeringens största miss att den har låtit Folkhälsomyndigheten styra beslutsfattandet för att hindra smittspridningen i Sverige. Internationellt har den strategi som Sverige valt pekats ut som extrem och även inom vårt lands gränser har kraftig kritik framförts från andra experter utanför Folkhälsomyndigheten.

– När det gäller smittbekämpningsstrategin går det inte att landa i något annat än att det är ett stort misslyckande.

”Att följa expertmyndigheter så slaviskt är fel”

Calmfors beskyller också större delen av oppositionen för att ha varit alltför passiv och låtit sig nöjas med att Folkhälsomyndigheten fått hålla i taktpinnen.

– Det är visserligen en bra tradition att man ska lyssna på expertkunskaper och expertmyndigheter, men att så slaviskt följa expertmyndigheter är fel. Det gör man ju inte på andra områden, exempelvis inom ekonomisk politik. Hade man lyssnat mer på andra medicinska experter både i Sverige och internationellt så kunde man ha valt en betydligt bättre strategi, och det hade besparat liv, säger Lars Calmfors.

SVT har bett att få en kommentar från regeringen, men därifrån är beskedet att man avböjer att kommentera den här kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet