”Den mest troliga förklaringen är att öppningen beror på att ett fartyg på 12 000 ton har legat snett på havsbottnen, där en ojämn yta eller stenar troligen förekommer.”, enligt Kristjan Tabri. Foto: TT

Estniske experten: Osannolikt att fartyget krockat vid ytan

Uppdaterad
Publicerad

Kristjan Tabri, doktor i skeppsbyggande och en del av den estniska expertkommitén för Estoniakatastrofen, tror inte att hålet på M/S Estonias skrov orsakats av en kollision.

”Scenariot är mycket osannolikt” skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

På måndagen uppdagades nya uppgifter om Estoniavraket på botten av Östersjön. Ett tidigare oupptäckt hål, fyra meter högt, har hittats på fartygets skrov.

Vad som orsakat skadan delar experterna. Enligt Margus Kurm, tidigare ordförande i den estniska regeringens utredning av Estoniakatastrofen, så är den mest sannolika förklaringen att fartyget kolliderade med en svensk ubåt.

Teorin har fått kritik av bland annat Sveriges tidigare försvarsminister Anders Björck, men också av experter i Estland.

Experten: Inte troligt

En av dem är Kristjan Tabri, doktor i skeppsbyggnad och seniorforskare vid Tallinns tekniska universitet.

”Jag tror att den mest troliga förklaringen är att öppningen beror på att ett fartyg på 12 000 ton har legat snett på havsbottnen, där en ojämn yta eller stenar troligen förekommer.”, skriver Kristjan Tabri till SVT Nyheter.

Han betonar att informationen kring hålet ännu lämnar en del att önska, men finner det i nuläget inte sannolikt att hålet orsakats av en explosion eller av dykare – och inte alls troligt att en krock ligger bakom.

”Hålets form ser ojämnt ut vilket för tankarna till ett naturligt objekt snarare än en av människan skapad inkräktare. Det är högst osannolikt att öppningen orsakats av en kollision vid ytan.”

”Fartygets vertikala position ovanför vattenlinjen, samt det faktum att omkring 20 personer lyckades fly från kabinen precis bakom hålet, gör scenariot mycket osannolikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.