• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pontus Mattsson, politisk reporter Sveriges Radio Foto: SVT

”Ett drömläge för Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen och oppositionen bråkar om delar av höstbudgeten får Sverigedemokraterna ett gyllene tillfälle att vara med och påverka politiken.

Det säger Pontus Mattsson, som är politisk reporter på Sveriges Radio och har skrivit en bok om Sverigedemokraterna. Han intervjuades i Agenda om Sverigedemokraternas roll i riksdagen och om hur inställningen till partiet har förändrats de senaste åren.

Vad betyder det här bråket kring budgeten för Sverigedemokraterna?

Valbudgeten 2014

– Det betyder jättemycket, det här är ett drömläge för dem. De letar med ljus och lykta efter ett tillfälle att kunna tränga in bland de andra partierna och kunna påverka politiken. Invandringspolitiken ser de inte ut att kunna påverka för där är motståndet stenhårt från de andra partierna men i andra frågor försöker de komma in i matchen. De är i riksdagen för att påverka och om inte de andra partierna vill, så vill de tvinga sig till att påverka.

Förr var Sverigedemokraterna emot ett femte jobbskatteavdrag, nu stödjer de det men är emot att höja gränsen för när man ska betala statlig skatt. Har de extra lätt att byta hållning?

– De har lättare att ändra sig i andra frågor än invandringspolitiken eftersom andra frågor inte är lika viktiga för dem. Socialdemokraterna har t ex svårt att ändra sig i frågor om facket, Moderaterna om skatter och välfärd, det är hjärtefrågor för dem. För Sverigedemokraterna är det invandringspolitiken och det är lättare att byta fot i andra frågor.

Att oppositionen nu utmanar regeringen med stöd av Sverigedemokraterna – hade det varit möjligt för ett par tre år sedan?

– Det tror jag inte. Det är inte mer än två år sedan som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vägrade delta i en debatt här i SVT för att de skulle stå på samma sida i studion som Sverigedemokraterna. Saker har blivit mindre dramatiska på det personliga planet, på det rent vardagliga planet i riksdagen. När Sverigedemokraterna kom in flyttade Vänsterpartiet sitt kansli till en annan del av riksdagen, det fanns diskussioner om att det skulle vara olika köer i matsalen för att man skulle slippa stå nära en sverigedemokrat. Sådant finns inte i dag. Däremot politiskt är det fortfarande armlängds avstånd.

Är det här bråket kring budgeten ändå ett exempel på att partierna håller på att förändra sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna?

– Inte till Sverigedemokraterna som parti när det gäller invandringsfrågor. Inte heller när det gäller att göra politiska överenskommelser i andra frågor. Såvitt jag vet i alla fall har det aldrig förekommit några diskussioner eller överenskommelser med Sverigedemoktraterna om någon fråga. Partierna lägger fram sina förslag och sedan röstar Sverigedemokraterna lite olika. Om de andra partierna kan dra nytta av att de får hjälp av Sverigedemokraterna, då gör de det. Men såvitt jag vet har de aldrig anpassat sig eller resonerat med Sverigedemokraterna för att vinna framgång.

Men nu när det gäller en budgetfråga blir det ju lite speciellt?

– Ja det blir ju extra viktigt för det här är ju kärnan i politiken. Men det är inte första gången Sverigedemokraterna påverkar budgeten. För några år sedan var oppositionen och Sverigedemokraterna överens om att ge mindre pengar till regeringskansliet.

Regeringen får inte igenom hela sin budget, Socialdemokraterna får inte som de vill. Men Sverigedemokraterna får det?

– Ja det blir deras förslag som går igenom som det ser ut nu.

Hur mycket handlar det om att det är val om ett år?

– Väldigt mycket tror jag. Alla partier tjänar på det här. SD får spela en roll i en politisk fråga, S får äntligen med full kraft argumentera mot regeringens skattepolitik, regeringen kan peka ut oppositionen som ansvarslösa taskspelare.

Finns det exempel på att partier någon gång har förhandlat med Sverigedemokraterna?

– Det finns lokalt. Under förra mandatperioden fördes diskussioner i Karlskrona om att lägga ner skolor. Den moderata minoriteten diskuterade med SD som var tungan på vågen då. Sedan dess har vad jag vet aldrig några regelrätta förhandlingar förkommit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet