Det har varit oklart när stödet för elintensiva företag kan betalas ut. Nu har EU-kommissionen gett grönt ljus, vilket gör att regeringen kan fortsätta processen, enligt närings- och energiminister Ebba Busch (KD). Foto: Christine Olsson/TT

EU-kommissionen ger grönt ljus för stöd till elintensiva företag

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen har gett grönt ljus för regeringens planerade stöd till elintensiva företag. Det meddelar regeringen på torsdagen.

– Med EU-kommissionens godkännande kan vi nu skyndsamt gå vidare, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande.

Stödet är planerat att rikta sig till företag som använder stora mängder el i sina processer, och därmed har fått stigande elkostnader som är svåra att vältra över på kund, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Beslutet, som fattades av EU-kommissionen i går onsdag, innebär att regeringen nu kan gå vidare i processen.

– Med EU-kommissionens godkännande kan vi nu skyndsamt gå vidare med att inrätta ett riktat stöd till elintensiva företag. Dessa företag är många gånger hårt drabbade av den pågående energikrisen. Därför har det varit särskilt viktigt att stötta dessa företag och skydda svenska jobb, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i en kommentar.

Baseras på faktiska kostnader

Företagen som omfattas uppges vara viktiga aktörer i värdekedjor för stora svenska basindustrier, som gjuterier och viss kemisk industri.

Ersättningen ska baseras på verksamhetens faktiska kostnader för inköpt el ”med en metod som baseras på EU-kommissionens tillfälliga krisram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina”.

Det innebär att berörda företag får stöd för kostnader för el som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021, uppger regeringen vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.