General Abdullah Al Hashimi, Förenade Arabemiraten, och Saabs dåvarande vd Håkan Buskhe efter första beställningen av övervakningsflygplanet Global Eye den 9 november 2015. Foto: AP, Kamran Jebreili

Expert: Inget kan stoppa nytt kontrakt om krigsmateriel till Förenade Arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen skärpte 2018 lagen om exportkontroll av krigsmateriel till länder med brist på mänskliga rättigheter. Trots det talar mycket för att Saab kan göra en ny affär med Förenade Arabemiraten om ännu fler övervakningsflygplan – ett kontrakt värt nästan 10 miljarder kronor, uppger Siemon Wezeman vid fredsforskningsintitut Sipri.

I november 2019 meddelade Förenade Arabemiraten att de har för avsikt att beställa ytterligare två stycken Global Eye övervakningsflygplan av Saab.

De har redan beställt tre exemplar – innan Sverige skärpte lagen om exportkontroll.

Siemon Wezeman vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, bedömer att en ny affär mellan Saab och Förenade Arabemiraten är möjlig, trots att den svenska lagen skärptes år 2018. Den nya lagen ställer högre krav på demokrati och mänskliga rättigheter i länder som köper krigsmateriel av Sverige.

Men det är inget hinder eftersom Sverige har den unika möjligheten till följdleveranser, anser Wezeman.

– Man har följdleveranser som är en särskild svensk idé. Då kommer alla andra kontrakt att bli följdleveranser.  I de flesta andra länder måste man se det nya kontraktet som ett nytt kontrakt, säger Siemon Wezeman.

Det första exemplaret av Saabs flygburna övervakningsplattform Global Eye levererades till Förenade Arabemiraten i slutet av april 2020. Foto: Saab AB

”Ingenting kan stoppa det”

Situationen i området är dessutom densamma som när det första kontraktet undertecknades år 2015. Därför blir en följdleverans möjlig, anser Wezeman.

– Jag ser ingenting som kan stoppa det. När de skrev på första kontraktet var Förenade Arabemiraten redan inblandat i kriget i Jemen och det är ingenting som har ändrat det.

Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan (vänster) och Saudi Arabiens kronprins Mohammed bin Salman (höger) när de möttes i Qasr Al Watan palatset i Förenade Arabemiraten för att diskutera kriget i Jemen 27 november 2019. Foto: Via AP

Option i Kanada

Saab beställer flygplanen av tillverkaren Bombardier i Kanada och utrustar dem med elektronik till spanings- och stridsledningssystem, så att flygplanen kan användas som en luftburen plattform med kapacitet för att övervaka  land, hav och luft.

Saab redan redan option på två färdiga flygplan hos Bombardier, trots att det inte finns ett kontrakt med Förenade Arabemiraten om ytterligare två Global Eye.

– De två flygplanen bara väntar på kontraktet. Nu står de där och då måste Saab betala.

Bolaget bekräftar uppgiften för SVT:

”Ja, när vi lämnar offert på en produkt eller lösning säkrar vi naturligtvis upp på förhand att vi har tillgång till alla komponenter som krävs”, svarar Saabs presschef Ann Wolgers i ett mejl.

En amerikansk Apache helikopter visas på Dubai Airshow i Förenade Arabameriraten den 20 november 2019. Foto: Epa, Ali Haider

Kontrakt gäller i 20 år

Ett nytt kontrakt är värt drygt en miljard dollar (9,8 miljarder kronor), enligt Saabs uppgifter.

– Det är vanligt att de arabiska staterna skriver under så att de får 20 till 25 års support och träning. Flygplanet ska vara i tjänst i 20 till 25 år, säger Siemon Wezeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.