Så påverkar stoppet på Ringhals 4 elpriset

Uppdaterad
Publicerad

De låga temperaturerna har redan pressat upp elpriset. Och det förlängda stoppet på Ringhals 4 kan göra att det stiger ännu mer.

– Förlängningen kan betyda att vi får ett fortsatt ansträngt läge, säger Aida Makvandi på Energimarknadsinspektionen.

Trots att reparationen går bra förlängs stoppet på Ringhals 4 till den 23 februari, meddelade Vattenfall på fredagsförmiddagen. Enligt Anna Collin, presschef på kärnkraftverket, är orsaken till fördröjningen att vissa moment av reparationerna tar längre tid än väntat. Beskedet att stänga ned reaktorn kommer samtidigt som elpriserna är på väg upp, och nu kan de stiga ännu mer.

– Det kan bli väldigt ansträngt och väldigt höga priser. Och vi får inte glömma att innan det här inträffade så befann vi oss redan i en väldigt ansträngd situation på grund av att Ryssland har stoppat exporten av gas till Europa och att då priset på gas ökat kraftigt, säger Aida Makvandi, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

”Svårt att täcka behovet”

Kärnkraftverket beskrivs som en betydande del av Sveriges produktion, inte bara för sin kapacitet utan även var den är placerad.

– Den är placerad i södra Sverige och det är där vi har mest efterfrågan av el. Så i och med att den försvinner så belastas ledningarna från norr till söder ytterligare vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige, säger Aida Makvandi.

Ringhals 4 är inte den enda reaktorn som kommer att vara ur drift den närmsta tiden, även reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk ska repareras. Olycklig tajming, menar många experter som SVT tidigare pratat med och Aida Makvandi håller med om att situationen därför kan bli mycket värre.

Grå jul ger lägre elpris

Hur höga priser det handlar om är svårt att spekulera i men högt kommer det att bli, menar Aida Makvandi. Och det redan nu i december när kylan väntas lägga sig över landet.

– När det blir väldigt kallt ökar vår konsumtion av el. Främst använder vi det till uppvärming till våra hus och det pressar också priset uppåt, säger hon.

Vad hade varit det optimala väderförhållandet?

– Optimala förhållanden skulle vara en mild vinter med mycket blåst och regn. En tråkig jul men det skulle leda till lägre elpriser i alla fall, säger Aida Makvandi på Energimarknadsinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.