Expertens tips: Så sorterar du de krångliga förpackningarna

Uppdaterad
Publicerad

Plastförpackningar utgör en fara för klimat och miljö på flera nivåer. De är ofta tillverkade av fossila bränslen, bidrar till nedskräpning och resulterar i koldioxidutsläpp när de förbränns. Problemet skulle dock kunna lindras om vi blev bättre på att källsortera.

– Det är en försvinnande liten del som vi lyckas återvinna, säger Åsa Stenmarck, plastflödesexpert vid Naturvårdsverket.

En stor del av ansvaret ligger på producenterna, enligt Åsa Stenmarck. Där handlar det mycket om att välja rätt material, men även andra saker som till exempel färgen på plasten påverkar hur lätt en förpackning är att återvinna. Det finns dock situationer där det kan vara motiverat att använda förpackningar som är svåra att återvinna.

– När det kommer till livsmedel med högt koldioxidavtryck, som ost och kött, är det värt med en förpackning som kanske inte går att återvinna alls om den gör att livsmedlet håller längre, säger Stenmarck.

Klimat

Som konsument är den allra viktigaste åtgärden att minska sin konsumtion av plast, men samtidigt är det viktigt att ta källsortera de förpackningar man använder på rätt sätt.

– Mitt huvudbudskap förutom att vi ska minska konsumtionen är att lägga allt man tror är en plastförpackning i plaståtervinningen.

Att identifiera vad som är plast är inte alltid helt lätt – se expertens genomgång av förpackningar som ofta hamnar fel i klippet ovan.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet