Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ministern: ”Viktigt att kontrollen av bidragsbrott fungerar” Foto: Michael Jansson

Extra pengar till Försäkringskassan ska vända växande köer

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna på Försäkringskassan har lett till en ”allvarlig och väldigt pressad” situation, enligt myndighetens generaldirektör.

För att tackla problemet har regeringen och Sverigedemokraterna beslutat om ett nytt stöd på runt 1,3 miljarder kronor.

– Vi är helt övertygade om att man med de här omfattande tillskotten nu kommer att klara sitt kärnuppdrag, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Redan i början av sommarperioden var situationen inom myndigheten pressad, vilket märktes både för medarbetare och personer i behov av ersättning.

Regeringen och Sverigedemokraterna är nu överens i frågan om Försäkringskassans växande köer – det ska skjutas till pengar.

– Det är för att få bukt med de långa handläggningstiderna, öka tillgängligheten och servicen och givetvis kontrollen av felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Väntetid på över 50 dagar

Väntetiden till handläggning av sjukpenningsärenden väntas vara runt 50 dagar efter sommaren och sedan öka upp mot 70 dagar mot slutet på året, enligt Försäkringskassans egen prognos.

Tiden fram till att sådana ärenden börjar handläggas brukar normalt ligga på ungefär 30 dagar, vilket SVT har rapporterat om tidigare.

I och med det nya stödet tillförs 445 miljoner kronor till Försäkringskassan i höständringsbudgeten. I nästa års budget får myndigheten ytterligare 820 miljoner. Satsningen välkomnas av Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

– Det har fattats väldigt mycket pengar under några års tid. Nu får vi ett stort tillskott och det är min bedömning att det kommer att ge oss goda förutsättningar att göra ett bra jobb.

Anställa fler personer

Enligt generaldirektören kommer pengarna att möjliggöra nya anställningar för att tackla de långa handläggningstiderna – men hur snart det kommer att få effekt kan han inte säga.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att så fort som möjligt använda de här pengarna på ett sätt som kortar våra handläggningstider. Exakt när den vändningen kommer kan jag inte säga nu, säger han.

Försäkringskassan har i dag 13 000 anställda, vilket är 1 700 färre än förra året. Samtidigt har trycket på försäkringshandläggning ökat, bland annat för sjukpenning och inom barn- och familjeområdet.

– Vi behöver bli många fler i Försäkringskassan, så vi kommer absolut anställa fler människor för att kunna lösa våra uppgifter, säger Nils Öberg.

I en tidigare version av texten stod att regeringen kommit överens med Socialdemokraterna om stödet. Rätt är att satsningen bygger på en överenskommelse med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.