En hund i bur och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan lagen trädde i kraft har en person dömts för grovt djurplågeri som huvudbrott. ”Man har inte använt lagen på det sättet som det var tänkt”, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt. Foto: AP/TT och SVT

Få döms för grovt djurplågeri – utvärdering av lagen väntas

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan infördes en lag om grovt djurplågeri. Fram till och med 2023 har dock endast en person dömts med grovt djurplågeri som huvudbrott.

– Man har ju inte använt lagen på det sättet som det var tänkt, säger Djurskydd Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Syftet med lagen om grovt djurplågeri var att komma åt de allra grövsta djurplågerifallen och kunna döma till längre fängelsestraff.

Maxstraffet för grovt djurplågeri är fyra års fängelse istället för två år som gäller för djurplågeri. De flesta döms dock till böter eller villkorlig dom.

Den första domen kom i slutet på 2022 mot en man som vanvårdat sina två hundar. 2023 dömdes ingen som åtalats för grovt djurplågeri som huvudbrott.

– Helt klart visar det här att man inte tar brott mot djuren på det allvar som den här lagändringen var tänkt att innebära, säger Djurskydd Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Rekordfå dömdes för djurplågeri 2023

När lagen om grovt djurplågeri klubbades fanns förhoppningar om att frågan om djurskydd skulle få ta större plats inom rättsväsendet.

Antalet lagföringsbeslut gällande djurplågeri år 2023 var dock den lägsta på flera år – mindre än hälften så många som året innan.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Foto: Brå

Utvärdering av lagen väntas

Helena Storckenfeldt (M), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, menar att lagen behöver utvärderas.

– Uppenbarligen har den här lagstiftningen haft goda intentioner men inte fångat upp alla fall som den borde. Jag kommer att ta vidare detta i mitt arbete i höst och ta upp det med ministrarna som är ansvariga, säger Helena Storckenfeldt (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.