Syftet med lagen om grovt djurplågeri var att komma åt de allra grövsta djurplågerifallen och kunna döma till längre fängelsestraff.
Maxstraffet för grovt djurplågeri är fyra års fängelse istället för två år som gäller för djurplågeri. De flesta döms dock till böter eller villkorlig dom.
Den första domen kom i slutet på 2022 mot en man som vanvårdat sina två hundar. 2023 dömdes ingen som åtalats för grovt djurplågeri som huvudbrott.
– Helt klart visar det här att man inte tar brott mot djuren på det allvar som den här lagändringen var tänkt att innebära, säger Djurskydd Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
Rekordfå dömdes för djurplågeri 2023
När lagen om grovt djurplågeri klubbades fanns förhoppningar om att frågan om djurskydd skulle få ta större plats inom rättsväsendet.
Antalet lagföringsbeslut gällande djurplågeri år 2023 var dock den lägsta på flera år – mindre än hälften så många som året innan.
Utvärdering av lagen väntas
Helena Storckenfeldt (M), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, menar att lagen behöver utvärderas.
– Uppenbarligen har den här lagstiftningen haft goda intentioner men inte fångat upp alla fall som den borde. Jag kommer att ta vidare detta i mitt arbete i höst och ta upp det med ministrarna som är ansvariga, säger Helena Storckenfeldt (M).