Statens regler är stränga. Den som är anställd på regeringskansliet skall inte samtidigt kunna få arvoden för att man sitter i statliga styrelser. I våras avslöjade SVT att SJ:s ordförande Jan Sundling fick en halvtidslön på en halv miljon om året för ett uppdrag på näringsdepartementet. Samtidigt fick han ytterligare 600 000 kronor för tre statliga styrelseuppdrag i SJ, Vectura och Sjöfartsverket.
Erkände misstag
Regeringen erkände omedelbart att det var ett misstag. Sundling avslutade jobbet på näringsdepartementet, men frågan var om skulle han få behålla pengarna.
SJ och Vectura har nu på regeringens uppdrag utrett om man vill kräva tillbaka pengarna.
Svaret blev att det vill man inte. Företagen vidgår att utbetalningarna är felaktiga, men SJ:s VD Crister Fritzon hänvisar till att varken regeringskansliet eller Sundling informerat SJ om uppdraget åt regeringen. Och eftersom bolagsstämman, med staten som enda ägare, godkänt upplägget så menar SJ att det är juridiskt ohållbart att kräva pengarna tillbaka.
Får behålla pengarna
Statssekreterare Erik Thedéen (m) menar att ansvaret för misstaget låg såväl på regeringen som SJ och Sundling själv, men man har beslutat att ändå låta Sundling behålla pengarna.
–Det är ett misstag som har begåtts, helt entydigt men det går inte att kräva tillbaka pengarna – det är den juridiska bedömningen, säger han till SVT.
Var också ledig pensionär
Näringsdepartementet ville gärna att Sundling skulle fullfölja sitt uppdrag. Det handlar om en internationell förhandling om en Europeisk godstransportkorridor, ett tungt och viktigt uppdrag som ansågs kräva en halvtid av Sundling.
SVT kunde visa att Sundling samtidigt hade 7 olika anställningar och uppdrag, varav ett ansågs vara en halvtid. Och ett var högst ansvarig för problemtyngda SJ. Ändå sa Sundling själv att han totalt bara arbetade två till tre dagar i veckan – resten var han ledig pensionär.
Ett par veckor efter SVT:s avslöjande höll SJ bolagsstämma. Men i årsredovisningen påstås på ett ställen felaktigt att SJ följer de statliga riktlinjerna för ledande beslutsfattare.
Rapport förvanskas
Revisorerna däremot påtalar avvikelserna från regelverket gällande Sundling. Men i SJ:s protokoll från bolagsstämman, förvanskas revisorernas rapport. Man hävdar att revisorerna sagt att allt är frid och fröjd, och att revisorerna kommit fram till att regelverket har följts.
Och detta protokoll har – liksom årsredovisningen godkänts av såväl Jan Sundling som ägaren – regeringen.
Men Erik Thedéen vill inte se det som att man försöker dölja de begångna misstagen.
– Det substantiella är att det gjorts ett fel, som vi har erkänt, och inte försökt dölja. Om det visar sig finnas felaktigheter i protokoll eller dokumentation så får vi titta på det, avslutar han.