Jan Sundling är styrelseproffs. Och som ordförande i statliga SJ är han högst ansvarig för att tågen fungerar och kommer i tid. Ett krävande uppdrag. Men han har 5 andra styrelseuppdrag, varav två för staten. Ovanpå detta har han ett halvtidsjobb på näringsdepartementet.
Man kan undra hur mycket tid han hinner lägga på våra tåg, när han skall hinna med fem andra styrelser och en halvtid.
– Det är olika beroende på vilket skede, säger han till SVT. Men jag jobbar kanske två eller tre dagar i veckan, totalt. Resten är jag pensionär, säger Jan Sundling.
Ska inte ha arvode
Men i Årsredovisningar för SJ, som han själv skrivit under, står tydligt om styrelsearvoden att ”arvode utgår inte för ledamot anställd i regeringskansliet”.
Har man, som Jan Sundling, jobb på departementet, skall man alltså enligt regelverket inte få betalt igen för att sitta i statliga styrelser. Men den principen har alla tre statliga styrelser som Sundling sitter i glömt bort, när man skall ge ersättning till Jan Sundling.
– Det får du fråga regeringskansliet om varför det är så, säger han, när vi träffas på SJ.s huvudkontor.
Han säger att det aldrig varit några diskussioner om att han inte skulle ha rätt till ersättning för sina olika statliga uppdrag. Och efter ett tag lägger han till att dom reglerna avser personer på regeringens avdelning för statligt ägande, som har i uppdrag att sköta statliga företag, och ibland sitta i styrelsen.
– Det är de som inte har rätt till ersättning, säger Sundling.
Regelverket är tydligt
Men regelverket är tydligt, och tar inte ens hänsyn till att Jan Sundlings anställning på näringsdepartementet bara är en halvtid. Det betyder att Sundling får tre styrelsearvoden på drygt en halv miljon om året totalt, som han inte borde ha rätt till.
– Nej, men det får du reda ut med regeringskansliet, säger han igen. Jag har ersättning för de uppdrag jag har.
Men sju jobb, varav ett halvtidsuppdrag, och bara jobba två till tre dagar i veckan låter väldigt lite. inte minst om man skall hinna ta ansvar för alla SJ:s problem.
– Ja, det varierar naturligtvis, det är inte två-tre dagar i veckan jämt, men i genomsnitt.
Tycker han då att han hinner göra skäl för pengarna på alla sina uppdrag?
– Ja, kom ihåg att det är uppdrag där du väljs på ett år. Är det så att du inte levererar det året så blir du ju inte omvald, då väljs någon annan, säger Jan Sundling.