Fas 3-bolag anmäls inte – trots fel

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en granskning visade många felaktiga utbetalningar har inget bolag polisanmälts.

Trots att Arbetsförmedlingen avbrutit samarbetet med över 300 arbetsgivare, och trots att man hittat flera fall där anordnarbidrag betalats ut på felaktiga grunder, så har myndigheten inte gjort en enda polisanmälan mot anordnare i Fas 3.

Regelverket för företag är betydligt mildare än för privatpersoner som får felaktiga bidrag. Enligt lagen om bidragsbrott kan en privatperson som lämnat, eller avstått från att korrigera, felaktiga uppgifter till exempelvis Arbetsförmedlingen eller A-kassan, dömas till böter eller fängelse.

SVT granskar Fas 3

Men lagen om bidragsbrott omfattar inte företag. För att till exempel ett Fas 3-företag ska begå brott när man tar emot pengar på felaktiga grunder, krävs att man kan bevisa uppsåt, bedrägeri. Ribban blir därmed betydligt högre för bolag än för privatpersoner.

En privatperson som får 5 000 kronor på felaktiga grunder kan straffas hårdare än ett företag som tar emot 50 000 på felaktiga grunder. Skillnaden har bland annat påpekats av Riksrevisionen i en granskning av bidragsbrotten.

Måste vara uppenbart

Enligt Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren måste det dessutom vara uppenbart att Arbetsförmedlingen själv inte har skuld till misstaget:

– Det måste vara uppenbart att det inte är vi själva som orsakat felet.

SVT har hittat flera exempel där Fas 3-pengar betalats ut felaktigt eftersom Arbetsförmedlingen inte fått rätt information från anordnaren. Både kommuner och privata anordnare har till exempel fått pengar för Fas 3-deltagare som inte varit på arbetsplatsen de aktuella månaderna. Arbetsförmedlingen kan begära tillbaks pengarna, och i allvarliga fall avbryta samarbetet, men någon rättssak blir det inte.

Kräver skärpta rutiner

Arbetsförmedlingens internrevision har uppmärksammat att pengar kan ha betalas ut felaktigt, och krävt att ledningen skärper kontrollrutinerna för att hindra utflödet.

– Vi håller på med de rutinerna för fullt, säger Jan-Olof Dahlgren till SVT.

Myndigheten utreder också på regeringens uppdrag om man kan ändra hela bidragsmodellen i Fas 3, så anordnarbidraget – som i dag är på 5 000 kronor per deltagare och månad – ska vara mer kopplat till faktiska utgifter.

– Vi tittar på olika lösningar. En variant är att Fas 3 blir en upphandlad tjänst, men det kan ha andra nackdelar, säger Jan-Olof Dahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet