Händer som öppnar en kondomförpackning med en kondom synlig på väg att tas ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell om varför siffrorna om ungas sexvanor är oroande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

FHM: Ny undersökning om ungas sexliv

Uppdaterad
Publicerad

Dagens unga är generellt nöjda med sina sexliv men skippar kondomen, det visar en ny rapport om ungas sexualliv från Folkhälsomyndigheten.

– Alltför många unga utsätter sig för risker för sexuellt överförda infektioner och oönskade graviditeter där kondom skulle kunna skydda, säger Lennie Lindberg, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Rapporten grundar sig i svar på en enkätundersökning med nästan 9 500 personer mellan 16 och 29 år.

Enligt undersökningen är majoriteten av Sveriges unga nöjda med sitt sexliv, men undersökningen har belyst en del områden som kräver förbättring.

Låg kondomanvändning

45 procent har haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner under det senaste året. Undersökningen visar också att det blir allt vanligare med oskyddat sex i den yngre åldersgrupper än den äldre.

– Vi tolkar resultatet som att kondomanvändningen är för låg och att alltför många unga utsätter sig för risker för sexuellt överförda infektioner och oönskade graviditeter där kondom skulle kunna skydda, säger Lennie Lindberg.

Det är också en låg andel unga som testat sig för sexuellt överförda infektioner under det senaste året.

– Den låga graden av testning medför en risk för spridning av sexuellt överförda infektioner, säger Lennie Lindberg.

Utbredd förekomst av sexuellt våld

Trots att majoriteten unga har positiva upplevelser av sitt sexliv så rapporterar 24 procent av tjejerna att de utsatts för någon form av sex mot sin vilja och 19 procent att de utsatts för sexuellt våld.

– Att så många unga utsatts för sexuellt våld och våld i samband med sex är alarmerande och oacceptabelt. Det är uppenbart att fler och effektivare våldsförebyggande insatser behövs. Även för hedersrelaterat våld och förtryck behöver vi förstärka förebyggande insatser, riskbedömningar och stöd, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Enligt rapporten har förekomsten av sexuellt våld inte minskat under de senaste åren trots en skärpt sexualbrottslagstiftning och ökat fokus på sexuellt samtycke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.