Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19. Foto: Pontus Lundahl/TT

FHM: Viruset kom inte bara från Italien

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har analyserat coronavirusets arvsmassa och kommit fram till att Italienresenärerna inte var ensamma om att importera smittan till Sverige.

– Identisk arvsmassa finns också i andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, myndighetens avdelningschef.

Under torsdagen uppnådde Sverige det högsta antalet nya inrapporterade fall av covid-19 sedan pandemins början.

– Det är en direkt konsekvens av att vi har ökat provtagningen, säger Karin Tegmark Wisell vid den dagliga pressträffen.

Coronapandemin

Nedgående kurvan upphör

48 288 fall av covid-19 har bekräftats och 4 814 smittade har dött. 2 244 intensivvårdas eller har intensivvårdats. IVA-fallen har minskat kraftigt i landet sedan mitten på april, men under juni verkar den nedåtgående kurvan ha stannat av.

– Tittar man på de tre storstadsregionerna kan man ana att Stockholm har gått fortsatt ner i antalet fall, men i Västra Götaland ser man en lätt ökning, säger Tegmark Wisell.

Virusets väg till Sverige

Folkhälsomyndigheten presenterade också de analyser som gjorts för att kartlägga hur viruset kom in i Sverige. Tidigare har det legat ett stort fokus på de sportlovsresenärer som besökte Italien, men nu menar myndigheten att regionerna till stor utsträckning förhindrade smittspridningen från Italienresenärerna. I stället visar kartläggningen att viruset även tog sig in från en rad andra länder.

– Det är främst tre genetiska grupper som finns hos de hemvändande resenärerna. Två av grupperna kopplas till vistelse i Italien. Den tredje gruppen är förekommande i Österrike men också i stora delar av Europa liksom i USA, säger Tegmark Wisell.

Även Storbritannien, Frankrike och Nederländerna pekas ut.

Om vi då hade den här bredare smittspridningen utöver Italien, hade ni haft möjlighet att skjuta tillbaka den?

– Hade vi haft kunskapen om var det dök upp i världen hade vi kunnat rikta insatserna mot flera länder. Nu fanns inte den kunskapen, säger Tegmark Wiksell till SVT.

70-åringar får resa

Även sommarresorna tas upp på pressträffen. Chefsjuristen Britte Bråstad påminner om att undvika kollektivtrafik och allmänna färdmedel, om det inte går att boka plats. Personer över 70 kan resa – men inte kollektivt.

– Reglerna kommer att träda i kraft den 13 juni, säger hon.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de inte längre kommer publicera statistik på helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet