Finlands utrikesminsiter Pekka Haavisto talar om en möjlig lösning med Turkiet i juni, då Nato håller ett toppmöte i Madrid. Foto: Clemens Bilan/AP/TT

Finland räknar med utdragen Natoprocess

Uppdaterad
Publicerad

Att komma överens med Turkiet om medlemskap i Nato kommer att ta flera veckor, bedömer Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna).

– Jag är optimistisk till att vi når en lösning på problemen, men det kan ta tid, säger han till Yle.

Enligt Haavisto är Finland berett att ge Turkiet de garantier som krävs för att landet ska godkänna Finland och Sverige i försvarsalliansen Nato. Det handlar exempelvis om att mer noga följa den kurdiska gerillagruppen PKK och kopplingar till terrorism.

Fast ansökningsprocessen lär inte gå snabbt, flaggar han för:

Sverige och Nato

– För några dagar sedan sade jag att det här är en fråga som åtminstone diskuteras i flera dagar. Nu kan jag med försiktighet säga att det här kommer att diskuteras i flera veckor, säger Pekka Haavisto i en intervju för Yle Uutiset.

Slutet av juni

Han talar om en möjlig lösning till slutet på juni då Nato håller ett toppmöte i Madrid.

På lördagen talade president Sauli Niinistö med Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan och förde då fram Finlands vilja att bekämpa terrorism och försäkrade att Finland noggrannare ska följa PKK som är terrorstämplat i EU, berättar Pekka Haavisto.

Kan inte utlämna PKK-medlemmar

Samtidigt betonar utrikesministern att Finland inte kan utlämna PKK-medlemmar eller personer till Turkiet för påstådd koppling till organisationen.

I PKK-frågan sätter Turkiet mer press på Sverige, konstaterar Pekka Haavisto med påpekandet att den svenska riksdagen har ledamöter med kurdisk bakgrund. Men i ansökningsprocessen fortsätter Finland och Sverige sida vid sida i samma takt, är hans budskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet