Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Vannestål om varför hon återgår till skolbänken. Foto: SVT

Fler över 35 vill studera – Jenny, 48, sadlar om till polis

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara rekordmånga som har ansökt till studier på universitet eller högskola i höst, det är även ovanligt många sökande i den äldsta ålderskategorin jämfört med förra året. En av dem är 48-åriga Jenny Vannestål som ska omskola sig till polis.

– Jag är väldigt förväntansfull.

Ansökanden till högskole- och universitetsutbildningar som är 35 år eller äldre har ökat med elva procent i år. Lika mycket har antalet sökande till distansutbildningar ökat.

– Vi ser att det hänger ihop, personer i den äldsta åldergruppen har främst sökt distansutbildningar, säger Kerstin Beckenius, avdelningschef på UHR, Universitets- och högskolerådet.

Kvinnorna dominerar bland de sökande både i den äldre gruppen, liksom i de andra åldersgrupperna, och vid en snabb anblick är det utbildningar inom ledarskap och beteendevetenskap som är populära.

– Men även sjuksköterskeprogrammet och andra vårdrelaterade utbildningar finns med.

Jenny, 48, sadlar om till polis

En av de som bestämt sig för att sadla om är Jenny Vannestål, 48. Hon lämnar sitt chefsjobb inom IT för att börja studera på Polishögskolan till hösten. Polis var ett av drömjobben som barn, men livet tog andra vägar.

– Jag är väldigt förväntansfull.

Att hon kommer att vara en av de äldre studenterna säger hon känns okej för att hon vill det så mycket.

– Jag tror också i det här yrkesvalet att det är positivt att vara lite äldre, säger hon och tillägger att hon tror att det alltid är bra med en blandning av olika människor med olika bakgrunder.

Omställning ekonomiskt

Det blir en omställning att gå från en heltidslön till att bli student. Men Jenny Vannestål säger att det känns rätt i hjärtat.

– Jag vet att det blir ekonomiskt tufft, men det andra väger upp.

Hon tror att det nya omställningsstudiestödet, som hon själv har ansökt om, gör att fler börjar studera senare i livet.

– Jag är ensamstående och har barn, det går inte med bara CSN.

Beskedet om hon kommer få omställningsstudiestödet har ännu inte kommit, men Jenny säger att hon är optimistisk och får klara sig på sparpengar tills dess.

Hör mer om valet att börja studera vid 48 års ålder i klippet ovan.

Fakta om årets ansökningar

Totalt har 305 076 sökande erbjuds utbildningsplats i första urvalet till höstens högskoleutbildningar. Det är 10 583 fler jämfört med förra hösten, en ökning med 3,6 procent. Det andra urvalet sker den 27 juli. Då får de som idag har en reservplats veta om de har blivit antagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.