Under flera års tid har bristen på utbildade undersköterskor har ökat. Fram till år 2023 behöver 100.000 nya medarbetare nyanställas inom äldreomsorgen.
– Behovet av utbildad personal är jättestora, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), vid en presskonferens.
Samtidigt som många arbetsgivare rapporterar lediga jobb råder arbetslöshet inom vissa grupper. Det handlar i första hand om långtidsarbetslösa och nyanlända, eller personer som saknar utbildning eller erfarenhet av arbete inom vården. Dessa ska nu ges chansen att utföra enklare sysslor inom vårdsektorn.
Behöver anställa 500.000 i närtid
För att få dessa i arbete presenterar regeringen idag en rad åtgärder sedan man nu lyckats komma överens med Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) om ett kompetenslyft inom vård- och äldreomsorgen där bland annat förstärkning av extratjänster ingår.
– Från den kommunala världen ser vi ett väldigt stort behov. Vi ser att de närmaste åren rekryterar vi över 500.000 nya medarbetare. Vi måste klara att möta utmaningar med bibehållen kvalitet. Men vi måste också satsa på kompetens och kompetensutveckling, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
Utbildning av vårdpersonal
Bland annat handlar det om 10.000 utbildningplatser, där vårdbiträden ska kunna höja sin kompetens för att bli undersköterskor. Utbildningen är tänkt att gå på deltid under fyra år, och enligt Ylva Johansson bör utbildningplatserna då istället räcka till minst 20.000 elever.
– Tanken är att de personer som redan har kunskap ska kunna få den validerad. Då räcker utbildningsplatserna till ännu fler.
En del i strategin är att göra vårdyrket attraktivare är att få bukt med de otrygga anställningarna som i stor utsträckning präglar vårdbiträdens arbetssituation. Dels handlar det om rätt till heltid, men också att de med tidsbegränsade anställningar också får ta del av kompentslyftet.
– Det allra bästa med överenskommelsen är att vi nu gör det möjligt för dem tidsbegränsade anställningar att höja sin kompetens och få fortsätta i ett arbete där man redan tagit sitt första steg, säger Heléne Fritzon.
10 miljarder kronor satsas
Sammanlagt tillför regeringen kommunerna 10 miljarder kronor, årligen. Ytterligare två miljarder kronor per år ska ge ökad bemanning specifikt inom äldreomsrogen. Under 2016 sätts också ett särskilt stöd om 200 miljoner kronor in för en kunskapssatsning inom äldre- och funktionshinderområdet.