– Jag tror att fler kommer dö av sitt missbruk och att fler kommer drabbas av den aktiva narkomanens agerande, både brottsoffer och anhöriga om behandlingen läggs ned, säger Pia van de Meulebrouck, tidigare nationell samordnare för tolvstegsprogrammet inom Kriminalvården.
Tolvstegprogrammet har sitt ursprung i organisationen Anonyma alkoholister (AA) och har erbjudits till intagna inom Kriminalvården med missbruksproblem sedan början av 90-talet.
Behandlingen fortsätter sedan utanför murarna för många, genom bland annat AA, Anonyma narkomaner, NA:s, självhjälpsgrupper och mentorskapsprogram.
– Det som är genuint för tolvstegprogrammet är att det är en väldigt lång behandling och ju längre insatsen är desto större chans att vi lyckas, säger Pia van de Meulebrouck.
Kan ersättas med annat program
Tolvstegsprogrammet genomförs på särskilda behandlingsavdelningar på anstalterna men nu överväger Kriminalvården att stänga dessa avdelningar och ersätta tolvsteg med ett kortare två månaders KBT-baserat basprogram, som myndigheten tagit fram för alla intagna.
– Det här programmet riktar inte bara in sig på de med missbruk, säger Martin Lardén chef för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet.
Tanken är att KBT-programmet ska kunna genomföras på vanliga avdelningar på anstalterna och på så sätt kunna nå fler.
– Tolvsteg är bra. Det är en viktig del av att komma ut i samhället. Idéen med att ha specialavdelningar finns det forskning på att det kan vara framgångsrikt. Men nu när vi har så pass många klienter, när problemet är så pass utbrett. Hade det varit så att fåtal patienter med missbruks- och beroendeproblem hade vi kunnat ha kvar det.
– Ursprunget till att vi ser över detta är att vi måste nå fler klienter. Vi måste sprida behandlingsprogram och andra återfallsförebyggande insatser på anstalterna, säger Martin Lardén.
“Båda behövs”
Pia van de Meulebrouck tycker inte att det ena programmet behöver utesluta det andra.
– Tolvsteg och KBT är två olika sätt att arbeta och båda behövs.
Hon är kritisk till att Kriminalvården överväger att stänga behandlingsavdelningarna.
– Men man måste ha avdelningar där man är avskild för att våga vara så sårbar som man måste vara för att kunna ta emot behandling, säger hon.
Kriminalvårdens beslut om tolvstegsbehandlingen ska läggas ned eller inte väntas i nästa vecka.
Beroendevård inom Kriminalvården
Kriminalvården bedriver olika behandlingsprogram i syfte att minska risken för att intagna återfaller i brott. I dag finns det tre program för intagna med alkohol- eller drogmissbruk; Våga välja och Prism, baserade på kognitiv beteendeterapi, KBT, samt Tolvstegprogrammet baserat på Anonyma alkoholisters, AA:s, tolv steg.
Tolvstegsprogrammet finns på fyra anstalter i Sverige. Hinseberg, Skänninge, Österåker och Gävle men intagna på andra anstalter har möjlighet att gå programmet på de anstalter där det finns.
58 procent av de intagna på landets anstalter hade den 1 oktober 2020 dokumenterad missbruksproblematik. För 13 procent saknas uppgift. Vanligast var narkotikamissbruk, 36 procent.
27 procent av de intagna med medel eller hög risk för återfall, som avslutade sin fängelsevistelse förra året, hade deltagit i något av Kriminalvårdens behandlingsprogram mot våld, relationsbrott, sexualbrott, kriminalitet eller missbruk och beroende (preliminära siffror).
Källa: Kriminalvården