• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Fler män söker hjälp för stress

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler män söker sig till öppenvården på grund av stress. På fem år har antalet män som remitterats till en psykiatrisk mottagning för en stressrelaterad diagnos ökat med nästan 40 procent.

De senaste tio åren har de som remitteras till en psykiatrisk mottagning för en stressrelaterad diagnos fördubblats.

Två tredjedelar av alla som fick en stressrelaterad diagnos under 2016 var kvinnor, något som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om.

Men antalet män som söker hjälp för stressproblematik har också ökat för varje år. Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet män som remitterats till en psykiatrisk mottagning för en stressrelaterad diagnos ökat med nästan 40 procent.

2006 var antalet män som sökt sig till öppenvården och fått en stressrelaterad diagnos strax under 8.000. Tio år senare är motsvarande siffra 11.000.

TV: Se Bästa mannen i SVT Play – Fredrik Önnevall träffar kända svenska män och pratar manlighet och maskulinitet

Diagnoser som är inkluderade i statistiken (inom öppenvården)

  • Akut stressreaktion 
  • Posttraumatiskt stressyndrom 
  • Anpassningsstörning 
  • Andra specificerade reaktioner på svår stress 
  • Utmattningssyndrom 
  • Andra specificerade reaktioner på svår stress än utmattningssyndrom 
  • Reaktion på svår stress, ospecificerad

Källa: Socialstyrelsen

Så söker du hjälp mot stress och utmattning

Kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård. Det kan ta lång tid att återhämta sig från stressjukdomar och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt.

Genom vårdcentralen kan du få träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog, eller få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut.

Det finns också öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.

Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp med vart du kan vända dig. På deras hemsida kan du läsa mer om symptom relaterade till stress.

Barn och ungdomar

Är du under 18 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola.

Föräldrar kan om det gäller små barn kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.