Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska nya lagen om engångsmuggar och matlådor fungera – och hur krångligt är det att skippa engångsförpackningarna? SVT:s reporter testar. Foto: Sebastian Strandberg/Sara Cosar/SVT

Fler ordningsvakter, skärpta straff och färre engångsartiklar – här är de nya lagarna 2024

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari 2024 börjar flera nya lagar att gälla i Sverige. Här är fem av dem.

Ny lag för att stoppa engångsprodukter

Företag som säljer mat och dryck i engångsmuggar eller engångsmatlådor måste nu erbjuda kunden att få drycken eller maten serverad i återanvändbara muggar och förpackningar. Också locken inkluderas.

Läs mer hos Naturvårdsverket

Ny lag om ordningsvakter

Ordningsvakter får ett utökat uppdrag samt nya befogenheter. De ska bland annat kunna användas på fler platser och till fler syften.

Till exempel ska ordningsvakter kunna hjälpa polisen att “upprätthålla allmän ordning och säkerhet eller främja trygghet.”

Ordningsvakter ska också kunna:

  • transportera vissa omhändertagna personer
  • kroppsvisitera i identifieringssyfte
  • förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Dessutom förlängs grundutbildningen till ordningsvakt, från 80 till 160 timmar. Avgiften sänks också, från 22 875 till 10 000 kronor.

Läs mer hos polisen

Ny lag om skärpta straff

Straffen för brott som möjliggör skjutningar och sprängningar skärps. Bland annat kommer straffen för grova vapenbrott, vapensmuggling och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor att dubbleras.

Mer om straffskärpningarna här

Ny lag om avfallskvarnar

Tusentals avfallskvarnar måste pensioneras den 1 januari 2024. Den nya lagstiftningen är baserad på EU-regler och innebär att matavfallskvarnar som är kopplade till avloppsnätet förbjuds.  

Den som har sin avfallskvarn kopplad till en tank eller en avskiljare behöver dock inte göra något. Då uppfyller man kraven om separat insamling av matavfall. 

Läs mer hos Naturvårdsverket

Ny lag om mediestöd

Lagen om ett nytt mediestöd träder i kraft den 1 januari 2024 men det är fortfarande oklart exakt vad den kommer att innebära.

EU-kommissionen godkände förslaget i slutet av november och regeringen tog därefter ett beslut om en förordning. Nu kvarstår för Myndigheten för press, radio och tv att fatta beslut om föreskrifter. Till exempel vad som krävs för att få stödet. Något som ska presenteras efter årsskiftet. Det kan också dröja fram till i vår innan stödet betalas ut, något som riskerar att drabba mindre medier, vilket debatteras flitigt.

Läs mer hos Myndigheten för press, radio och tv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.