Tvådelad bild. Vänster: Ett barn kramar en person. Höger: En person i arbetsuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag såg inte meningen med livet längre”, säger Emilie Karlsson från Helsingborg om sin IVF- behandling. I klippet berättar överläkaren varför metoden borde bli tillåten i Sverige. Foto: SVT

Fler skulle kunna bli gravida snabbare – metod förbjuden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När svenska kvinnor försöker bli gravida genom IVF görs ofta fler försök än nödvändigt, visar en granskning av Dagens Nyheter.

I flera andra länder används en metod där äggen screenas för att kunna välja ut dem med störst chans att bli befruktade, men den metoden är inte tillåten i Sverige.

– Jag hoppas att det ska bli tillåtet och det har vi i professionen önskat oss i många år, säger fertilitetsläkaren Camilla Stenfelt till SVT.

IVF, eller in vitro-fertilisering, är en behandling där ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo och några dagar efter befruktningen sätts embryot tillbaka i livmodern, med förhoppningen att det fortsätter utvecklas till ett barn.

I Sverige väljs embryon ut genom en mikroskopisk analys av hur cellerna har delat sig och ser ut, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef på fertilitetskoncernen Livio, till Dagens Nyheter (DN). Det är dock delvis en chansning,

– Embryon återförs trots att vi vet att även de som ser bra ut inte alltid är genetiskt korrekta, särskilt i högre ålder, säger Anna Karin Lind.

Men det finns en metod som används i bland annat Spanien, Finland, Storbritannien och USA, där man testar embryots livsduglighet innan det återförs till livmodern.

Ökar chanserna för graviditet

Till DN säger Anna Karin Lind att metoden, ett så kallat PGT-A-test, inte är en 100-procentig garanti för graviditet. Men det hjälper par att undvika onödiga återföringar av embryon som inte är livsdugliga.

Enligt statistik från ESHRE, den europeiska samarbetsorganisationen för IVF-vård, som DN har tagit del av, är sannolikheten att en återföring leder till graviditet för kvinnor mellan 35 och 40 år cirka 26 procent. Med ett PGT-A-testat embryo ökar sannolikheten till 64 procent.

Metoden är i dag förbjuden i Sverige. Ett motargument är att det bedöms finnas en risk för att embryon med vissa egenskaper väljs bort.

– Det har ju inte varit tillåtet och ett av argumenten är att man skulle kunna göra könsselektion, till exempel. Men det kan man ju ändå, eftersom det är tillåtet med abort till och med vecka 18, säger fertilitetsläkaren Camilla Stenfelt.

– Jag tycker det är mer etiskt att välja bort ett embryo innan det har blivit en graviditet, än att man aborterar ett foster.

Nu har SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering börjat titta på frågan, säger en projektledare till DN. Till sommaren kommer en översikt av nuvarande kunskapsläge att presenteras och sedan är det upp till politikerna om lagen ska ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.