På bilden till vänster en kvinna och på bilden till höger ett hav av blommor och ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Yourstone, doktor i psykologi svara på tre frågor om våldsbrott bland unga kvinnor: ”Helt annan typ av brott”. Foto: SVT och Andreas Hillergren/TT

Fler tonårsflickor åtalas för våldsbrott

Publicerad

Det misstänkta mordet på en flicka i Landskrona har skakat Sverige.

Samtidigt visar statistik att det sker en ökning bland minderåriga tonårsflickor som åtalas för våldsbrott.

Män och pojkar dominerar fortfarande statistiken över våldsbrott, enligt siffror från BRÅ. Men det har skett en förändring. Statistik visar att antalet flickor i åldern femton till sjutton år som lagförs för våldsbrott, har ökat med femton procent de senaste tio åren.

Även polisen har märkt av samma trend. De har sett en ökning av antalet anmälningar om yngre tjejer som utfört våldsbrott.

– Det handlar ofta om flickor som är fler än en och som ger sig på en annan flicka som man känner, säger Carin Götblad, polismästare vid NOA.

Glorifiering och normalisering

Götblad säger att de märker av en heroifiering och glorifiering av våld när de pratar med ungdomar. Hon beskriver det som en kultur.

– Det är förfärligt, säger hon.

Även Jenny Yourstone, doktor i psykologi på Södertörns högskola, märker av en attitydförändring gällande våld. Hon säger att hon upplever en normalisering av våldet, som hon tror sprids via sociala medier, till exempel i form av videoklipp där personer utför grova våldshandlingar.

Skillnader mellan tjejer och killar

Det finns däremot skillnader i hur flickor och pojkar utför våldsbrott, enligt Yourstone. När det gäller unga tjejer så är offret i högre utsträckning någon de känner och motivet är oftare relationsrelaterat. Bland killar kan det vara att man dödar någon som man inte känner.

– Men det är fortfarande väldigt ovanligt att unga tjejer och kvinnor utför så grova brott i jämförelse med pojkar och män, även om siffrorna nu ökar lite.

Yourstone tror dock att siffrorna bland unga tjejer som begår våldsbrott kan komma att öka med tiden.

– Det kommer att ta tid innan vi kan vända denna utveckling. Det gör att vi också kommer att se fler flickor och kvinnor som deltar i dessa kriminella aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.