Ett av de partier som nu vänder sig emot att regeringen ger grönt ljus åt gasledningen Nord Stream 2 är Centerpartiet. Man menar att gasledningen har stor säkerhetspolitisk betydelse, och att den påverkar hela östersjöregionen.
”Vi är kritiska till att regeringen idag har fattat beslut om Nord stream 2, utan att samordna sig med Danmark och våra baltiska grannar först. Regeringens beslut sätter nu särskilt danskarna i ett svårt läge. Så gör inte goda grannar mot varandra i säkerhetspolitiken”, det skriver Kerstin Lundgren, Centerpartiets utrikespolitiske talesperson i ett mejl till SVT Nyheter.
”Olika lägen”
Under dagens presskonferens svarade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på frågan om varför man inte ställer sig med Danmark i frågan att det rör sig om olika lägen.
– Sverige kan som kuststat inte förhindra utläggning av rörledningarna i svensk ekonomisk zon, men ska godkänna deras sträckning, sa Damberg (S).
Många kritiska röster
Moderaterna har genomgående varit emot Nord Stream 2 då man anser att projektet går emot EU:s energiunion. Partiets försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark (M) menar att Sverige borde agerat annorlunda.
– Man borde ha försökt driva opinion inom ett EU-samarbete. Vi tycker att regeringen har dröjt och tvekat för länge och därmed försuttit chansen till en bredare allians med våra grannländer och baltikum. Flera länder är emot detta och vi borde varit ett land som ger röst åt sådana tveksamheter, säger han.
Även L, KD och SD har tidigare kritiserat gasledningen och då främst lyft fram säkerhetspolitiska skäl.