SVT har kartlagt den debatt som uppstår på Twitter när profilerade ledarskribenter sprider sina budskap. Det handlar totalt om över 100 000 inlägg från tusentals enskilda Twitterkonton.
På FOI har en grupp forskare utvecklat ett särskilt dataprogram för att upptäcka automatiserade beteenden på Twitter. Det är beteenden som kan betyda att det inte finns en människa bakom tangentbordet, utan en dator.
I SVT:s material finns konton som sticker ut. De är aktiva i den politiska diskussionen genom att sprida ledarskribenternas budskap och de har en ovanligt hög aktivitet på Twitter. I vissa fall postar de inlägg i princip dygnet runt.
Stickprov ger träffar
En återkommande egenskap är att dessa konton nästan uteslutande postar retweets, det vill säga de ägnar sig i huvudsak åt att återpublicera andras inlägg.
– Det är ett jättetydligt tecken på automatisering, säger Johan Fernquist, programmerare på FOI.
Vi gör ett stickprov på drygt 100 högaktiva konton i SVT:s material och låter FOI:s dataprogram analysera deras beteendemönster. Testet ger flera träffar.
– 14 av kontona gav utslag på automatiserat beteende, förklarar Johan Fernquist.
Ett automatiserat beteende kan ha olika förklaringar. Det kan betyda att det styrs av en person som lägger väldigt mycket tid åt sitt twittrande, det kan handla om så kallade trollfabriker som aktivt jobbar med att sprida olika budskap – och det kan handla om att kontot är en så kallad bot, alltså att dess beteende styrs av en dator.
Ta reda på vilket parti som företräder dina åsikter bäst. Gör SVT:s valkompass.