Under de tidigare två pandemiåren har november inneburit starten för en kraftig uppgång av antalet fall. I år är läget annorlunda, betonar Sara Byfors. Men även om fler är vaccinerade eller har skydd från tidigare infektion finns fortfarande en risk för att siffrorna stiger.
– Under en vintersäsong förändras förutsättningarna och viruset får lättare att sprida sig. Vi tror och bedömer att det kommer bli en ökning, men det är svårt att veta hur stor den kommer att bli, säger hon.
Låg risk för nya varianter
Att situationen skulle förändras lika drastiskt som under förra vintern ser Byfors dock som osannolikt. Då ritades spelplanen om helt av omikron. Risken att en ytterligare variant skulle ta över på samma sätt ser hon som låg – även om det inte är otänkbart.
– Det finns inga helt nya varianter under uppsegling vare sig i omvärlden eller i Sverige, men det är för tidigt att säga om det kan ske.
Det myndigheten istället fokuserar på är så kallade undervarianter av omikron. Där finns några stycken som är på väg uppåt, enligt Byfors.
– Det är lite svårt att veta exakt vad det får för effekt. Det beror på hur väl vaccination skyddar och vilket skydd man har av att ha haft infektionen tidigare.
Restriktioner kan inte uteslutas
Även om smittade inte testas i samma utsträckning som tidigare uppger Folkhälsomyndigheten att man har en bra bild av utvecklingen. Stickprover och analys av data från bland annat 1177 ger en tillräckligt bra inblick, enligt Byfors.
I nuläget ser hon inga indikationer på att nya restriktioner eller rekommendationer kommer att behövas, men det kan inte heller uteslutas sett till osäkerheten. Inför julfirandet gäller i nuläget samma råd som tidigare.
– De som rekommenderas vaccination ska vaccinera sig och se till att man har gjort det innan julfirandet när man ska träffa många människor. Är man sjuk så ska man se till att stanna hemma.
Så kan pandemin utvecklas i vinter – hör Sara Byfors om de värsta och bästa scenarierna i klippet ovan.