Forskaren om vaccinbakslag: ”Stor påverkan om det inte kan ges till alla”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen stoppade Johnson & Johnson vaccinleveranserna till EU, efter larm om eventuella biverkningar.

Forskaren Ali Mirazimi tror att Sveriges vaccinmål kommer påverkas om vaccinet inte kan ges till alla åldersgrupper.

– Den stora bulken är kvar, säger han i Aktuellt.

De misstänkta biverkningarna som rapporterats för Johnson & Johnsons vaccin rör allvarliga fall av blodproppar. Tidigare har Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, slagit fast ett möjligt samband mellan liknande biverkningar och vaccination med Astra Zenecas vaccin.

Ali Mirazimi, forskare på Karolinska institutet, tror att EMA kan landa i samma slutsats för Johnson & Johnsons vaccin. De båda vaccinen är av samma typ.

Coronapandemin

– Vi får se vad de (EMA) kommer fram till, men det är nästan exakt samma typ av biverkningar vi ser, så förmodligen kommer det att luta åt det hållet, säger Ali Mirazimi, som även är forskare och sakkunnig hos Folkhälsomyndigheten på hemorragiska febrar.

Påverkar vaccinmål

Om Folkhälsomyndigheten skulle landa i samma slutsats som i fallet med Astra Zenecas vaccin – att det bara ska ges till personer över 65 – kommer det få stor inverkan på vaccinationsmålet, menar Mirazimi.

– Det är klart att det kommer att påverka stort. Den stora bulken är kvar, under 65 år ner till 18. Där är vi jättemånga. Då blir tillgången i stort sett bara Pfizer och Moderna, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

– Det är inte bra, vi vill vaccinera så många som möjligt. Ju mer viruset sprids, desto större risk för nya virusvarianter. Det vill vi slippa.

”Allvarliga konsekvenser

Ali Mirazimi fick också frågan om det är rimligt att pausa användningen av vaccinet.

– Man måste väga nyttan mot eventuella risker. De här biverkningarna leder till väldigt allvarliga konsekvenser och man måste väga det här väldigt noga.

Det är i första hand unga kvinnor som drabbats av de blodrelaterade biverkningarna. Men exakt vad det beror på är ännu inte känt. Ali Mirazimi framhåller att det kan finnas en koppling till vilka som fått vaccinet – att det till exempel getts i högre utsträckning till kvinnor.

– Man ska akta sig för att dra för mycket slutsatser innan man har sett hur vaccinationsprogrammet ser ut, säger han.

Se intervjun med Ali Mirazimi i klippet

Johnson & Johnsons vaccin

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källa: FDA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet