Det har varit turbulent kring regeringens lagförslag om att 9 000 ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan, ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Och kritiken mot det har inte varit nådig.
– Det är många fel på den här lagstiftningen, den är usel från början till slut, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna i SVT:s Morgonstudion.
C och V stödjer förslaget
Förslaget ska diskuteras i riksdagen under måndagsförmiddagen och torsdag den 7 juni sker omröstningen.
Det har varit en av årets mest omdebatterade politiska frågor. Och eftersom både Vänster- och Centerpartiet meddelat att de kommer att stödja förslaget, talar allt för att det kommer att gå igenom.
– Trots att de varit i Sverige i flera år, etablerat och rotat sig här, blivit någons bonusson, klasskamrat eller fotbollskompis så riskerar de att avvisas och anledningen till det är att handläggningstiderna blivit extremt långa.
– Vi har tagit fram den här lagstiftningen för att säkerställa att vi ger dem den chansen de skulle haft från början, säger Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
”Urholkar legitimiteten i vårt asylsystem”
Moderaternas kritik handlar om att en grupp särbehandlas i asylprövningen och att man går emot beslut som Migrationsverket redan har fattat.
– Det urholkar legitimiteten i vårt asylsystem. Långa handläggningstider kan inte vara skäl för att få asyl. Det sätter saker ur spel, säger Elisabeth Svantesson.
Men Miljöpartiet hävdar att de ”medmänskliga konsekvenserna” skulle bli för stora om just den här gruppen inte får en ny chans.
– Om vi inte genomför den här lösningen finns risken att de lever kvar utan rättigheter och i ett framväxande skuggsamhälle där de kommer må mycket dåligt och leva i hemlöshet, säger Maria Ferm.
Arbete inom ett halvår efter studierna
Förslaget är utformat på så sätt att efter studierna har de i den berörda gruppen ett halvår på sig att få jobb, därefter kan de få permanent uppehållstillstånd.
– Just nu har Sverige ett bra läge när det kommer till arbetsmarknad. Vår ekonomi är urstark, arbetslösheten går ner och vi har aldrig haft så många lediga jobb på Arbetsförmedlingen, säger Maria Ferm.
Men enligt Elisabeth Svantesson skjuts, vad hon kallar ”problematiken”, bara upp då det ekonomiska läget kan se helt annorlunda ut när personerna är klara med utbildningarna.