– Det är viktigt för att säkra att de elever som valt en skola ska kunna få den utbildning de har valt och hoppas på att få slutföra. Sedan kan vi ju inte neka skolor att lägga ner, men det får ju ske under ordnade former i så fall, säger hon.
I går kunde SVT avslöja att ännu en skolkoncern har dragit på sig storförluster och knappt mätbar soliditet.
Det är PPS-koncernen där Cybergymnasierna i Stockholm, Göteborg och Malmö, och Donnergymnasiet i Göteborg ingår. Koncernens holdingbolag RE Education Holding har redovisat förluster på sammanlagt 130 miljoner kronor de senaste två offentliga räkenskapsåren.
Flera skolor i konkurs
För snart två år sedan gick Karlstads Idrottsgymnasium i konkurs. Eleverna möttes när de kom till skolan efter jullovet av beskedet att skolan gått i konkurs. Det var bara att tömma skåpen och packa i hop.
Ett halvår senare kom smällen i en av Sveriges största skolkoncerner, ägd av ett riskkapitalbolag. Hela John Bauerkoncernen med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet gick i konkurs lagom till sommarlovet. En tredjedel av John Bauergymnasierna stängde för gott utan att ha hittat nya ägare.
Men Skolinspektionen har fortfarande ingen möjlighet att kräva av ägarna till ekonomiskt skakiga skolföretag att de räddar skolorna från att plötsligt lägga ner, genom att exempelvis skjuta till nytt kapital.
– Vad vi än hittar i ekonomin så kan vi inte förelägga huvudmannen, alltså företaget, att rätta till en skakig ekonomi. Det ingår inte i vårt uppdrag och vi har inte lagstöd för det, säger Gunnar Persson, chef för Skolinspektionens enhet för ekonomigranskning.
PPS-koncernen ägs precis som John Bauerkoncernen av ett riskkapitalbolag, men ett amerikanskt: Clevelandbaserade Riverside.
Riverside köpte koncernen 2011. Strax därefter började förlusterna komma, men Riverside har hittills skjutit till kapital för att täcka förlusterna, och tagit över banklånen.
– Våra ägare kommer inte att sätta oss i konkurs, säger Marlene Terkowsky, vd för PPS-koncernen.
Nästa bokslut, för räkenskapsåret 2013/14, kommer inom några dagar och Enligt Marlene Terkowsky kommer även det att sluta med förlust. Själva rörelsen har dock vänt till ett litet plusresultat, säger hon. Hon utlovar också nytt eget kapital från ägarna i form av omvandlade lån.
Vägrar svara på frågor
Riskkapitalbolagets ansvarige för investeringen, Thomas Blomqvist, vill inte svara på SVT:s frågor i någon intervju, vare sig med tv-kamera eller på telefon, men uppger i ett sms att ”vi skjuter in mer medel om det blir nödvändigt”.
Än så länge är det alltså upp till ägarna att bestämma, men inte om lagkraven skärps som utredaren vill.
Kan det bli så att det blir krav på skolorna att de kanske ska ha en viss mängd eget kapital?
– Det kan ju bli så. Men det beror ju på hur skolan ser ut. Stora skolföretag har andra förutsättningar än små, säger Cristina Eriksson Stephanson.