Under våren har riksdagens partier diskuterat frågan om ersättning till personer i riskgrupper som inte kan jobba hemifrån. I april röstade riksdagen i ett tillkännagivande för att en sådan ersättning ska tas fram.
Nu kan en sådan ersättning alltså vara på plats den 1 juli, en förordning ska gå ut på remiss senare i veckan. Enligt förslaget ska ett tillfälligt system vara på plats från 1 juli tills slutet av september. Ersättning ska lämnas för högst 90 kalenderdagar.
Förslaget räknar upp tio grupper med personer som ska kunna få ersättning. Det rör sig bland annat om följande grupper:
Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancerbehandling.
Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.
Personer med kronisk lungsjukdom.
Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.
Personer med immunbristsjukdom.
Personer med genomgången organtransplantation.
Enligt TT förväntas runt 70.000 personer omfattas. Kostnaden för ersättningen beräknas till mellan 5 och 6 miljarder kronor.
-Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarande system, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.
Inget besked om gravida
Däremot innehåller förslaget inte några besked om ersättning för närstående till riskgrupper och gravida, något som också ingick i riksdagens tillkännagivande.
– Det är bra att regeringen äntligen har ett förslag om smittskyddspenning till riskgrupper. Men jag saknar konkreta besked om närstående och gravida. Kristdemokraterna kommer återkomma till regeringen när vi läst deras förslag, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till SVT.
Riksdagen överens
Frågan väcktes av Moderaterna i mars, och det finns en bred majoritet i riksdagen för att en sådan ersättning ska tas fram. I april fick förslaget stöd i riksdagens socialutskott, och i mitten av april röstade riksdagen för att regeringen ska ta fram en modell för ersättning.
– Regeringen har till slut kommit en bit på vägen. Men det kvarstår en rad frågetecken, till exempel om anhöriga ska kunna få ersättning, säger Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, till SVT.
– Det har tagit alldeles för lång tid. Den 1 juli, då reglerna föreslås träda i kraft, har de som ingår i riskgrupperna väntat i nästan tre månader från riksdagens beslut. Det är helt oacceptabelt.