Första omikron-fallet bekräftat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En person hemmahörande i Region Skåne blev det första bekräftade fallet i Sverige av den nya virusvarianten omikron. Personen testades redan förra veckan efter att ha återvänt från en resa till södra Afrika.

– Det visar att övervakningen vi har på plats fungerar. Fallet plockades upp i det normala övervakningsprogrammet där vi sekvenserar en andel av de vanliga inhemska smittorna, men där alla resenärer som kommer resande från området ska sekvenseras, säger Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten.

Bråve kan inte säga om personen i fråga var vaccinerad eller inte, med hänvisning till att de inte uttalar sig om detaljer i individuella fall.

Utförliga rapporter saknas

Hur oroliga bör vi vara över det här?

– Generellt vet vi väldigt lite om den här varianten i nuläget. Det är inte många dagar sedan den identifierades, säger Bråve och fortsätter:

– Vi har inte särskilt många utförliga rapporter från Sydafrika ännu. Vi måste naturligtvis hela tiden bevaka utvecklingen och anpassa åtgärder hur det här utvecklar sig.

Enligt FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell kom det första omikron-fallet inte som en överraskning.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa, säger hon i ett pressmeddelande.

Den nya virusvarianten är inte färdigstuderad och det råder osäkerhet kring hur smittsam den är jämfört med andra varianter och hur svåra sjukdomssymptom den kan orsaka.

Övervakning och inreseförbud

– De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap. Åtgärderna för resenärer från södra Afrika är skärpta och utvecklingen följs nu noga genom intensifierad övervakning i enlighet med WHO:s och ECDC:s rekommendationer, säger Tegmark Wisell.

I nuläget finns det enligt FHM inget som tyder på att de åtgärder som redan finns på plats för att mota pandemin inte kommer att ha effekt även på omikron.

Sedan i fredags, den 26 november, finns en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, att de ska ta ett nytt test efter fem dagar samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten. Sedan tidigare råder också inreseförbud från länderna i regionen.

Även två personer i region Jönköping, som nyligen har återvänt från en resa till Sydafrika, har insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter. Det är dock inte bekräftat att det rör sig om omikron-varianten.

Saken utreds nu av Folkhälsomyndighetens laboratorium, dit proverna skickats.

Omikron – detta vet vi om virusvarianten

  • Ett första fall av omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten på måndagen. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.
  • Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat omikronvarianten som ”oroväckande”, vilket är den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.
  • Omikron är en mycket avvikande variant med ett stort antal mutationer, enligt WHO. Flera av mutationerna som bekymrar experterna finns i de så kallade spikproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.
  • Preliminära data tyder på att det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas på nytt med omikron. Men det är ännu oklart hur smittsam den är, i vilken mån den kan komma förbi vaccinen och hur allvarligt sjuk man blir jämfört med tidigare varianter, skriver WHO i en uppdatering på måndagen. Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan ta minst ett antal veckor att förstå.
  • Om varianten är mer smittsam är sannolikheten för spridning på en global nivå hög, konstaterar WHO. Och eftersom vi ännu vet så lite blir riskbedömningen bister: ”De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga”, heter det i uppdateringen från WHO till de 194 medlemsländerna.
  • Hittills har inga dödsfall med koppling till omikron registrerats. Även om varianten inte är farligare än andra former av covid-19 så finns det risk för att den sätter ytterligare press på redan ansträngda hälsosystem, noterar WHO. Det i sin tur kan orsaka fler dödsfall. Medlemsländer uppmanas därför att övervaka smittspridningen och snabba på vaccinationer, i synnerhet i områden där det finns många ovaccinerade.
  • Den första kända bekräftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika. Den 11 november hittades varianten även i Botswana.
  • EU:s smittskyddsmyndighet ECDC sade på fredagen att det finns ”mycket hög risk” för att varianten kommer att spridas i Europa. Utöver Sverige har ytterligare fall hittills även hittats i Australien, Belgien, Danmark, Frankrike, Hongkong, Israel, Italien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland, enligt nyhetsbyrån Reuters.
  • Flera länder har höjt beredskapen och begränsat resandet från främst regionen runt Sydafrika. På fredagskvällen kom EU:s medlemsländer överens om att skyndsamt stoppa resor från Sydafrika. Unionen uppmanar medlemsländerna att ”testa och sätta alla inresande passagerare i karantän”.
  • Bioteknikföretaget Biontech som tillsammans med Pfizer har tagit fram covid-19-vaccin har inlett studier av hur den nya varianten reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera data inom två veckor.
  • Johnson & Johnson och Moderna har bägge meddelat att deras vaccin kan fungera sämre mot omikron, men att de arbetar med att ta fram uppdaterade versioner – något som de säger kan ta 100 dagar.

Källa: (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.