– En del läkare har nästan programmatiskt varit emot det här från början. Och det har inneburit att hela den här verksamheten, den här möjligheten, inte gick att genomföra. Då har jag sagt att så kan vi inte ha det, sa Morgan Johansson i onsdagens Uppdrag granskning.
Får informera men inte tvinga
I maj fick därför Rättsmedicinalverket uppdraget att utföra medicinska åldersbedömningar av asylsökande. Men Migrationsverket kan bara beställa tester av Rättsmedicinalverket om den som söker asyl frivilligt går med på det. Som lagen ser ut nu är de skyldiga att informera om möjligheten, men de kan inte tvinga någon.
– Vi kan aldrig göra en medicinsk åldersbedömning utan den enskildes samtycke, säger Magnus Bengtsson, processägare på Migrationsverket.
Men i Uppdrag gransknings intervju med justitieministern lät det så här:
Tidigare har det varit att man erbjuder det frivilligt. Det är en förändring?
– Ja, det är en förändring. Visst. Vi skjuter fram positionerna.
Från frivilligt till tvång alltså?
– Ja, i sak är det faktiskt så att det är den som söker asyl som ska göra sin sak trolig. Det är där bevisbördan ligger. Då är det här ett sätt att kunna göra sin ålder trolig, sa Morgan Johansson då.
Oklart hur många som begär undersökning
Den asylsökande som väljer bort en medicinsk undersökning har oftast ett sämre läge inför beslutet om uppehållstillstånd, menar Magnus Bengtsson på Migrationsverket. Men hur många asylsökande som till slut kommer att begära en undersökning när Rättsmedicinalverket börjar att genomföra dem, vill han inte spekulera i.
– De som bedömts som över 18 år och som är säkra på att de är yngre än så kommer säkert att vilja göra medicinsk bedömning för att bevisa det, men i övrigt vågar jag inte gissa, säger han.