Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare flaggat för att åldersgränsen på 70 år skulle kunna ändras. Men så blir alltså inte fallet.
– Rekommendation är fortfarande att personer som är 70 år och äldre ska undvika kontakter med andra människor. Det gäller särskilt om man har underliggande sjukdomar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff på regeringskansliet under tisdagen.
”Har tittat på ett stort antal personer som insjuknat”
Han berättar att myndigheten utfört en studie där de analyserat data över svenska dödsfall som kopplas till covid-19 och ställt det mot ålder.
– Som det ser ut nu är min bedömning att det inte kommer förändras. Vi har ett stort antal personer som har insjuknat som vi tittat på. Så jag är rätt säker på att den här gränsen ligger rätt. Det finns ingen grund i dag att ändra 70-årsgränsen. Men skulle smittspridningen avta skulle det bli annorlunda, säger Johan Carlson.
Varför övervägde ni att ändra rekommendationen?
– Det hade naturligtvis varit en fördel att kunna höja upp gränsen till 75 år eftersom det är många människor som mår dåligt över att ha den här restriktionen över sig. Men sanningen är att materialet inte tillåter det, det finns inte fog för det utan att utsätta människor för risk.
Fika utomhus på avstånd okej
Samtidigt förtydligade både Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren att sociala aktiviteter och kontakter utomhus är okej även för äldre, förutsatt att det finns möjlighet att hålla avstånd.
– Det innebär till exempel att du kan ta en fika med din äldre mamma på varsin sida av en parkbänk i solen. Eller att du som är morfar kan vara med på familjeträffen utomhus om du ser till att hålla ett säkert avstånd till dina barn och barnbarn, säger Lena Hallengren (S) på pressträffen.
Andra exempel som nämndes är att ha picknick och spela krocket eller boule.
– Kontakter som sker på säkert avstånd utomhus innebär en betydligt mindre risk och det kan därför vara ett säkrare sätt att träffas på, säger Lena Hallengren.
Riskgrupp för allvarlig sjukdom
Vissa grupper kan få svårare symtom om de smittas av covid-19 med framförallt lunginflammation och andningsbesvär. De studier som hittills har gjorts visar att hög ålder är den viktigaste riskfaktorn.
De som har störst risk att bli svårt sjuka är personer som är 70 år och äldre, särskilt om de har en eller flera av nedan sjukdomar:
– Högt blodtryck
– Hjärt- kärlsjukdom
– Lungsjukdom (ej astma)
– Fetma
– Diabetes
Folkhälsomyndigheten rekommenderar de som tillhör en riskgrupp att begränsa sina nära kontakter med andra människor så mycket som möjligt. Det innebär att du bör tänka på följande:
– Försök hålla dig hemma. Självklart finns inget hinder för att ta en promenad och vistas utomhus, men tänk på att hålla ett avstånd till andra.
– Undvik folksamlingar i t.ex. kollektivtrafiken, affärer eller offentliga lokaler.
– Håll avstånd till andra människor både inomhus och utomhus.
– Be om hjälp för att handla mat, hämta ut mediciner och för andra ärenden som kan innebära nära kontakt med andra människor.
– Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
Källa: Folkhälsomyndigheten