Kombinationen av en haltande storm över Atlanten och högtryck över Centraleuropa får varm luft från Afrika att spridas i Europa. Även Sverige kommer att påverkas.
– Det kommer upp på onsdag. I Skåne kan det bli 28 grader. Blekinge och Småland kan få över 25 grader.
Varmast blir det i Spanien, stora delar av Frankrike, Tyskland, Tjeckien, Polen och Österrike.
”En ny normal”
Att vi får den här typen av extremväder oftare är helt klart kopplat till klimatförändringarna, menar Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologi.
– Det blir som en ny normal, kan man säga, eftersom hela globen har blivit varmare kommer det som tidigare har varit värmeböljor att bli ännu varmare än tidigare, säger han.
Ovanligt med så höga temperaturer
Även om värmeböljor inte är ovanliga överallt, är de inte lika vanliga i Centraleuropa. På många ställen kan det bli mellan 12 och 16 grader varmare än normalt.
– I de centrala delarna av Europa är det väldigt ovanligt med så höga temperaturer. Över 40 grader i Spanien, Portugal och Frankrike är väldigt ovanligt så tidigt på sommaren, säger Deana Bajic.
Detta betyder dock inte att somrarna alltid kommer att vara varma.
– Sommarvädret kommer fortfarande att vara väldigt skiftande och risken för kalla och regniga somrar kommer fortfarande att finnas kvar. Men sannolikheten att man får den här typen av värmeböljor är redan större, och kommer att bli ännu större i framtiden. Särskilt i medelhavsområdet och södra Europa, säger Michael Tjernström.
Definitioner för värme-varningar
Klass 1 – Mycket höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i följd.
Klass 2 – Extremt höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd.
Källa: SMHI