Franchell om polisgruppen: ”Upprörd och ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Franchell är en av många som hängs ut på polisernas Facebookgrupp. En polis skriver att hon är ”skit som luktar skit”.

– Det här gör mig upprörd och ledsen, säger hon till SVT Nyheter.

Tidningen Expressen avslöjar i dag att 5.000 poliser ingår i en hemlig Facebook-grupp där flera kända svenskar hånas, ibland i grova ordalag.

Det är när någon har kritiserat polisens insats som tonen i Facebookgruppen ofta har hårdnat. Efter att Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skarpt kritiserat polisens insats under Husbykravallerna skriver en medlem i polisforumet om henne och journalisten Johanna Langhorst:

Polisens hemliga Facebookgrupp

”Som polis får man lära sig att skit alltid är skit och att skit alltid luktar skit oavsett hur den är förpackad! Och för den som inte uppskattar metaforer så är Langhorst, Franchell med flera bara skit! Som luktar illa! Låt dem raljera och sluta köp möget så är dem snart arbetslösa!”

– Jag blir väldigt orolig om det här är den ton som poliser använder. Personligen har jag samarbetat med polisen i 40 år som journalist. Det här gör mig upprörd och ledsen, säger Eva Franchell.

”Tyder på en frustration inom polisen”

Polisen och polisforskaren Stefan Holgersson är själv medlem i Facebook-gruppen. Han menar att den kan liknas vid en ”gnällsida” för frustrerade poliser.

– Det är ganska lågt i tak och det finns ett stort behov av dialog som inte alls fungerar i dag. Det som skrivs på Facebook speglar uppfattningar som finns hos polismän och frustrationen över bland annat ledningen, säger Stefan Holgersson till SVT Nyheter.

Även om många poliser uttrycker olämpliga saker, menar Stefan Holgersson att det finns en balans, det finns även många som bemöter de olämpliga inläggen på ett sansat sätt.

– Det är polisledningens ansvar att skapa ett bättre klimat, så att enskilda polismän inte känner sig utlämnade och i frustration uttrycker sig olämpligt till exempel i den här Facebook-gruppen, säger Stefan Holgersson.

”Tror inte det spiller ut i verksamheten”

Rikspolischefen Bengt Svenson säger till TT att han kan stå ut med att kallas ”pajas” på polisernas Facebook-sida.

– Men att man gör sådana förklenande uttryck om andra, det tycker jag är tråkigt, men det här är deras privata sätt att uttrycka sig. Jag kan ha synpunkter på det men jag kan inte göra något åt det, säger Svenson.

Polisens presstalesman Ulf Lindgren tror inte att påhoppen och mentaliteten på forumet är en ton som finns i den vanliga polisverksamheten.

– Det är självklart att vi som myndighet tar till oss det här och försöker hitta en samtalston som är acceptabel. Det här får inte spilla ut i den vanliga verksamheten och det tror jag inte heller att det gör. Var och en får ha sin åsikt och jag hoppas att man kan sköta jobbet professionellt i alla fall, säger polisens presstalesman Ulf Lindgren.

Ask: Sägs mycket dumt på nätet

Justitieminister Beatrice Ask uppger att hon inte tagit del av Facebooksidan, men konstaterar att det sägs mycket dumt på nätet.

– Jag tror att det är viktigt att fundera över det här med näthat och attityder och också att man inte får låta dumheter stå oemotsagda om man deltar i någon typ av nätverk, säger hon.

Kritiska reaktioner på sociala medier

Reaktionerna efter avslöjandet har även börjat flöda in på Twitter.

”Min tilltro till polisen ökar ju inte direkt när jag läser detta”, skriver före detta vänsterledaren Lars Ohly.

”Vilken kvinnosyn, vilken låg debattnivå, Polisens Facebook-grupp är som Flashback. Fegt och kränkande”, skriver komikern Özz Nujen på Twitter.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem är också kritisk:

”Känns mörkt o ledsamt att ta del av även om det självfallet är en mindre del av poliskåren som står bakom. Så inskränkt o torftigt!”

Krönikören och debattören Nabila Abdul Fattah går dock längre:

”Enstaka rötägg plus enstaka rötägg plus enstaka rötägg plus enstaka rötägg, vad blir det? En kår.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet