• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi. Foto: Henrik Montgomery/TT/Umeå universitet

Fredrik Elgh: Risk för nya lokala utbrott även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har ökat lokalt på flera håll runtom i Europa. Enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, finns det en risk för nya lokala utbrott även i Sverige.

– Jag är rädd för att det kan hända när människor samlas igen efter semestern. Det bör vi ta en väldig höjd för här i Sverige.

I Belgien har nya fall av smittspridning av coronaviruset brutit ut, och i exempelvis Katalonien och Galicien i Spanien har nya lokala ökningar av smittspridning blossat upp.

Att länder öppnar upp efter att tidigare ha varit nedstängda kan vara en orsak. Att lätta på restriktioner för att sedan tvingas återinföra dem igen är något Folkhälsomyndigheten velat undvika då det har stora konsekvenser för samhället, sade Anders Tegnell till SVT i går.

Coronapandemin

Elgh: Sprider sig på samma sätt

De flesta länderna i Europa har öppnat upp efter att ha haft betydligt hårdare restriktioner än de vi haft i Sverige. Men Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, tror inte att den svenska strategin gör att vi har ett bättre utgångsläge än andra länder.

– Smittan sprider sig i ett samhälle på samma sätt, oavsett om det är i Spanien eller Sverige eller USA, det handlar om vad man gör för att mota den. Och som jag ser det så gör vi inte jättemycket för att mota den i Sverige.

”Dålig koll på var smittan finns”

Han förespråkar mer testning och större resurser för att smittspåra, samt att vi bör använda munskydd i publika sammanhang.

– Vår strategi gör att det finns risk för att det kan ske utbrott. Vi har dålig koll på var smittan finns, eftersom vi fortfarande testar såpass lite. Vet man var man har smittan kan man göra lokala insatser för att smittspåra. Jag tror inte att Sveriges strategi gör att vi är mer privilegierade än andra länder, säger Fredrik Elgh.

”Då kan smittan sätta fart igen”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, är inne på samma linje.

– Nu när man börjar lätta upp så kan många få en känsla av att det här är över. Man kan tro att det är över, och då kan smittan sätta fart igen. Det ser vi bland annat i Spanien och Rumänien nu att den ökar, säger Björn Olsen.

Han fortsätter:

– Det handlar om att hålla i. En pandemi går inte över på sex månader. Ett stort misstag kan vara att man släpper på restriktionerna för tidigt. Det handlar inte om en andravåg, utan det handlar mer om nya stora utbrott. Men de utbrotten kan man stävja om man är aggressiv i åtgärderna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet