Fredrik Reinfeldt (M), före detta statsminister, intervjuades i Agenda. Foto: TT

Reinfeldt: ”Människor är dåliga på att hantera olikhet”

Uppdaterad
Publicerad

– Olikhet gör oss rädda. Det sade förre statsministern Fredrik Reinfeldt i kvällens Agenda som en förklaring till att hatbrotten och intoleransen fortsätter på hög nivå.

– Det är en återspegling av den värld vi lever. Hat och krig skapar svallvågor även i Sverige.

Fredrik Reinfeldt tror också att minnet av Förintelsen tyvärr bleknar.

Agenda

– Men vi måste komma ihåg att antisemitismen fanns före nazismen. Den har kommit med in i vår tid, sade Reinfeldt.

Öppna hjärtan och SD

I valrörelsen uppmanade Fredrik Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan för det ökande antal flyktingar som söker sig hit, framför allt från kriget i Syrien.

Men det verkar inte som alla följt hans uppmaning.

De senaste veckorna har SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om attacker och trakasserier mot muslimer och judar. Nyligen kom också FN:s råd för mänskliga rättigheter med kritik mot Sverige för att hatbrotten mot olika minoriteter är fortsatt på en hög nivå.

Sverigedemokraterna gick stark framåt i valet och många av partiets nya väljare kom från Moderaterna. Men enligt Fredrik Reinfeldt handlar det om mer än bara Sverigedemokraterna.

Idéer med rötter

– Vi vet att det sedan länge finns högerextrema och ytterkantsuppfattningar i Sverige. Möjligen har de hjälpts fram genom att samlas i ett parti. Men de kom inte med det här partiet. Det är viktigt att komma ihåg rötterna till 30-40-talen och att det här är bredare än nazisterna, sade Reinfeldt.

Att ställa frågan om hur detta kunde ske under Fredrik Reinfeldts regeringstid anser han vara att göra det enkelt för sig.

– Det är idéer som har rötter i den svenska och europeiska historien och som handlar om hur vi ser på religion och ideologi – och hur vi behandlar intolerans mellan människor, sade Fredrik Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet